Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Blíží se období rojení včel, hasiče by lidé měli volat jen ve vážných případech

Hmyz k přírodě samozřejmě patří. Někdy ale může být docela otravný nebo dokonce i nebezpečný. Jenže zdaleka ne vždy je nutné na pomoc volat hasiče. Kdy tedy linku 150 vytočit? Ve stručnosti lze říct, že odůvodnitelný zásah je ten, kdy může docházet k bezprostřednímu ohrožení. Řadu lidí může vyděsit i včelí rojení, které probíhá zhruba od května do července.

Je roj či hnízdo nebezpečné? To musí umět posoudit i pracovníci na operačním středisku. Na místě může událost vyhodnotit také velitel zásahu, který pozná, zda je opravdu zapotřebí konat.

 „Včelí roj obvykle setrvá na místě pár desítek hodin maximálně dní, pak většinou odletí. Zvažte tedy, zda opravdu necháte včelstvo odstranit a zda se opravdu cítíte přítomností roje ohroženi. Hasiči musí během zásahu celý roj zlikvidovat a tedy i zabít. Jen velmi zřídka se podaří najít včelaře, který by byl ochoten si cizí roj vzít,“ vysvětluje mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Rojení je pro včelstvo přirozený způsob, kterým se množí. Jakmile se vylíhne nová matka, ta stará vyletí s dělnicemi pryč a založí si nové hnízdo. Při rojení včely obvykle nebodají, protože mají plné medové váčky a nemají hnízdo, které by bránily. Hasiči proto upozorňují, aby lidé dali včelám čas na přemístění a volali jen pokud půjde o život ohrožující situaci. V ostatních případech hasiči ani nezasahují a je to spíše otázka na odborníka či příslušnou firmu.

„Důležité je zjistit velikost roje, případně hnízda. V případě, že je roj nebo hnízdo pod omítkou nebo fasádou nebo v dutině stromu, tedy hasiči nevidí na velikost hnízda, je jejich zásah neúčinný. Hmyz lze odchytávat pouze tehdy, když není rozlétaný. Nejlépe ráno nebo večer,“ popisuje Poncar.

Roj či hnízdo se poté vezme do rojáčku, či pytle a odstřihne se. V případě, že roj nejde sebrat, přichází na řadu motorový vysavač.

Hasiče volejte v případech že:

  • Roj se vyskytuje v místech pohybu většího množství lidí - parky, školy, úřady atd.
  • Roj se usídlil na domě, stromu, hospodářské budově nebo kdekoli jinde, kde se často pohybuje, či žije osoba s alergií na včelí bodnutí.

Kdy hasiče nevolejte:

  • Roj je na stromě, či budově ve výšce nad zhruba tři metry - zde nikoho neohrožuje (neplatí pro místa pohybu alergiků)
  • Roj je v odlehlé části pozemku - zde opět nikoho neohrožuje

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky včely, prevence, rojení, úl, hasiči, hnízdo, včela, strom, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se období rojení včel, hasiče by lidé měli volat jen ve vážných případech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.