Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počty nakažených covidem v Plzeňském kraji nadále klesají, za týden jich bylo 564

Týdenní krajská bilance je nejnižší od poloviny loňského záři. Za uplynulý týden přibylo 524 nových případů nákazy covidem, což je o 18 procent méně než za předchozí týden. Ještě ke konci března byly denní přírůstky v kraji vyšší, než je nyní souhrnný počet nových případů za týden. Za uplynulých sedm dní přibylo v kraji 96 nově nakažených na 100 tisíc lidí, vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 1749 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 95 264 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (600), následuje Klatovsko (261), jižní Plzeňsko (259), Domažlicko (147), severní Plzeňsko (238), Tachovsko (130) a Rokycansko (114)

V uplynulých sedmi dnech zemřelo v kraji 15 nakažených, v předchozím týdnu bylo 28 úmrtí. Dosud se v kraji od začátku pandemie nakazilo koronavirem 96 933 lidí, tedy 16,4 procenta všech obyvatel. Na 100 tisíc obyvatel připadá 16.432 nakažených, což je páté nejvyšší číslo mezi 14 kraji ČR. 

Z okresů je na tom v kraji nyní nejlépe Domažlicko, kde za sedm dní přibylo 47 nakažených na 100 tisíc obyvatel, celkem 29 nakažených. Pod hranici 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel se dostalo ještě Klatovsko, Rokycansko a Plzeň-město. Nejvíc nakažených přibylo za uplynulý týden na jižním Plzeňsku - 154 na 100.000 obyvatel, což bylo 98 nově zjištěných případů.

Na květen máme přislíbené vyšší dodávky vakcín a budeme tak rychleji očkovat. Osobně mě velmi těší, že jako jeden ze tří krajů v celé České republice máme otevřené mateřské školy a vrací se nám od příštího týdne i žáci druhého stupně ZŠ a víceletých gymnázií. Věřím, že i přes jarní dny a lepší situaci v našem kraji budeme i nadále opatrní budeme nosit respirátory a dodržovat důležitá opatření. Zachovejme si pozici bezpečného kraje a vraťme se k běžnému životu, co nejdříve,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Alespoň jednu dávku očkování má 168 363 lidí

Podle krajské mluvčí Evy Mertlové dorazilo v tomto týdnu do Plzeňského kraje 21 060 dávek vakcíny Comirnaty (Pfizer), 2 400 dávek vakcíny Moderna. Pro praktické lékaře je určeno 5 900 dávek vakcíny AstraZeneca a nově také 750 dávek vakcíny Janssen, kterou už praktičtí lékaři očkují.

Nemocnicím se dál ulevuje a hlásí postupný návrat k běžnému provozu, včetně obnovy operací. Ve FN Plzeň v těchto dnech pečují zhruba o 50 lidí s covidem, což je nejméně za několik posledních měsíců. V kraji je dnes podle ministerstva volných 502 ze 1548 standardních lůžek, pro covidové pacienty je jich k dispozici 108. Intenzivních lůžek s umělou plicní ventilací nebo neinvazivní ventilací je k dispozici 42 celkem ze 149, pro nemocné s covidem je volných 25 lůžek. Podle krajského koordinátora lůžkové péče Jana Beneše bylo dnes v nemocnicích v kraji hospitalizováno celkem 124 lidí s covidem, před dvěma týdny jich bylo 219. Významně klesá také počet pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. Dnes je to 22 pacientů, před dvěma týdny jich bylo podle Beneše 60.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, vakcína, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pacient, Krajská hygienická stanice, Jan Beneš, okres Klatovy, okres Domažlice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nakažených covidem v Plzeňském kraji nadále klesají, za týden jich bylo 564  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.