Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FN Plzeň se postupně vrací do běžného provozu, nyní zde pečují o 46 covidových pacientů

Ve středu odhalily testy v Plzeňském kraji 107 nových případů koronaviru, což je stejně jako před týdnem. Zhruba od poloviny března se postupně zlepšuje situace v nemocnicích, kde klesá počet hospitalizovaných covidových pacientů. Díky tomu se může i Fakultní nemocnice Plzeň postupně vracet do původního režimu. Díky příznivé epidemiologické situaci začínají ošetřovat pacienty oborové ambulance.

„Do pondělí 3. května bude dokončena postupná transformace Urgentního interního příjmu v areálu bývalé vojenské nemocnice do původního ambulantního provozu interního oddělení. V těchto prostorách byli dlouhé období naši zdravotníci prvními odborníky, kteří přicházeli do styku s pacienty s covid onemocněním. V době největšího náporu nemocných stály před branou tohoto pracoviště sanitní vozy s covidovými pacienty a čekaly, až kapacita umožní přijetí dalšího pacienta k vyšetření. Byly to děsivé doby a doufám, že se již nevrátí,“ uvedl ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Pacienty s příznaky koronavirového onemocnění budou nyní vyšetřovat na Infekční klinice. Kdyby se jejich stav zhoršoval nebo vyžadoval další odbornou pomoc, tak je převezou na příslušné pracoviště. Covidová oddělení JIP nadále zůstávají v lochotínské části nemocnice. Vareálu na Borech zůstává v covidovém režimu oddělení ARO, JIP Plicní kliniky, dvě oddělení na Infekční klinice a dvě stanice na Interním pavilonu.

„Od března 2020 do dubna 2021 jsme neprovedli více než 3 300 operačních zákroků. Postupně nastupuje plánovaná operativa malých výkonů proto, abychom vyhověli více nemocným. A jsem moc rád, že i když situace v nemocnici byla velmi vážná, operativa onkologických pacientů běžela bez omezení a udělali jsme maximum pro to, abychom onkologická onemocnění řešili co nejrychleji. Nabídka preventivních onkologických prohlídek je stále aktuální,“ doplnil Václav Šimánek.

Od pondělí se do školy vrací žáci druhého stupně ZŠ

Plzeňský kraj bude moci podle rozhodnutí vlády od pondělí 3. května víc rozvolnit protiepidemická opatření. Do rotační výuky nastoupí žáci druhého stupně základních škol, otevřou se i galerie, památky či muzea. Přesně před dvěma měsíci přibylo v kraji za den přes 1000 případů potvrzených nákaz.

Od začátku pandemie loni v březnu se v kraji dosud nakazilo 96 864, tedy 16,4 procenta všech obyvatel kraje, 1865 nakažených lidí zemřelo. Ve středu zemřeli v kraji další dva lidé, za duben tak dosud zemřelo 123 obyvatel, kteří měli nemoc covid-19. Nejvíc nakažených zemřelo v březnu, a to 525. Vyplývá to z údajů ministerstva.

S menším počtem nakažených se dál ulevuje nemocnicím, které se vracejí z covidového do běžného režimu. Podle ministerstva je dnes v kraji volných 454 z 1530 standardních lůžek, pro covidové pacienty je jich k dispozici 105. Intenzivních lůžek s umělou plicní ventilací nebo neinvazivní ventilací je k dispozici 41 ze 149, pro nemocné s covidem je volných 23 lůžek. Volné jsou dva z pěti přístrojů ECMO na podporu mimotělního oběhu a pro covidové pacienty je volných 71 ze 73 přístrojů na vysokoprůtokovou aplikaci kyslíku. Ve FN Plzeň dnes pečují o 46 covidových pacientů, 16 je na lůžkách intenzivní péče, osm na umělé plicní ventilaci a jeden na přístroji ECMO. Před měsícem tam byl počet nemocných s koronavirem čtyřnásobný a počet pacientů na lůžkách intenzivní péče více než trojnásobný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Plzeň

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, FN Plzeň, pacient, Fakultní nemocnice Plzeň, nemocnice, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FN Plzeň se postupně vrací do běžného provozu, nyní zde pečují o 46 covidových pacientů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.