Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kryštof překvapil, ze slavného čápa s vysílačkou se po návratu ze Senegalu vyklubala samice

Všechno je jinak! Slavný čáp Kryštof, jehož cestu do afrického zimoviště a zpět do Česka jsme sledovali online díky speciální vysílačce zaznamenávající pohyb, není samec, ale samice! Podařilo se to prokázat až po návratu ze Senegalu na hnízdo do Polžic u Horšovského Týna.  

Cestou z Afriky Kryštofa (Kryštof) překonala vzdálenost 5570 kilometrů a do Polžic dorazila čápice minulý týden 13. dubna. (Podrobně jsme o tom informovali ZDE) V tu dobu ale ještě nikdo netušil, že se jedná o samici. V Polžicích však už hnízdo obhajoval lichý samec. Až do neděle čáp s vysílačkou kolem hnízda pouze kroužil. Nedařilo se mu na hnízdo usednout, a tak nocoval vždy pouze v jeho těsné blízkosti.

„Nevíme, co přesně se na lokalitě odehrálo, ale v neděli vyfotografoval pan Vít Šoltys na hnízdě v Polžicích první páření čápů bílých, přičemž dole jako samice byl právě náš „Kryštof“. Jeho fotografie potvrdila i data z vysílačky, kdy Kryštof – Kryštofa na hnízdě seděla už celou noc,“ informoval Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů, jejíž experti pohyb čápa sledují od loňského léta.

Zatím to tedy vypadá tak, že Kryštof je samice Kryštofa a že zahnízdila s neznámým samcem bez ornitologického kroužku. „V neděli proběhlo první páření, a tak každým dnem by měla začít snášet a usednout na snůšku. Pokud vše dobře dopadne, tak se v Polžicích na hnízdě umístěném na veřejném osvětlení letos dočkáme mláďat a díky vysílačce, kterou má Kryštofa na zádech, budeme zase vědět o něco více, než jsme věděli doteď,“ dodal Makoň.

Kryštofa je už zkušená samice

Kryštofa je tři roky stará samice čápa bílého. Jde o vůbec prvního čápa s vysílačkou, který se ve zdraví vrátil ze zimoviště v Africe. Pochází z hnízda v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Loni v červenci dostala na záda speciální vysílačku a Karel Makoň ji na jižním Plzeňsku vypustil do volné přírody.

Původně se předpokládalo, že bude zimovat na nějaké skládce komunálního odpadu ve Španělsku. Tak to v posledních 10 letech s oblibou dělají někteří čápi kroužkovaní v Plzeňském kraji. Jenže Kryštofa pokračovala dál přes Estrecho de Gibraltar do Maroka, chvilku podél pobřeží Atlantského oceánu. Z Maroka jižně dolů na hranici Mali a Mauritánie, kterou přelétla v celé její délce až do Senegalu. A tam pobývala celou zimu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Šoltys / DESOP

Štítky čáp bílý, záchranná stanice živočichů, Plzeňský, vysílačky, cesta do teplých krajin, čáp Kryštof, Kryštof se vrátil, hnízdění, samice, Senegal, hnízdo, Polžice, Česko, Horšovský Týn, Afrika, Maroko, Plzeňský kraj, Španělsko, zimoviště, Mali, Mauritánie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kryštof překvapil, ze slavného čápa s vysílačkou se po návratu ze Senegalu vyklubala samice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.