Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Během zimy brali lidé hory útokem, Horská služba očekává podobný nápor i přes léto

Zimní sezona byla letos o poznání jiná. Sjezdovky byly otevřené zhruba 14 dní. Lidé proto ve větší míře přešli z lyží na běžky. Najednou přibylo také mnoho skialpinistů a řada turistů vyrazila do hor alespoň pěšky. S tím se podle horských záchranářů objevil i nový trend, kterému pracovně říkají „v teniskách na Sněžku“, kdy zachraňovali nejednoho turistu se zcela nevhodným vybavením.

Zásahy kvůli úrazům na sjezdovkách skoro neměli, pátracích akcí v terénu naopak přibylo. Podle náčelníka Horské služby ČR Reného Mašína se tento počet akcí zvýšil o 23 procent. „Náročnost těchto zásahů je veliká, a to jak z hlediska počtu lidí, nasazené techniky a času,“ popisuje René Mašín.

Velká pátrací akce se například rozjela ke konci loňského roku, kdy záchranáři na Šumavě hledali zcela dezorientovaného turistu. Pomoc si přivolal sám. Netušil však, kde se nachází. Do hledání se zapojily desítky profesionálů i dobrovolníků. 

„Na místo se dostavilo několik hlídek policistů z různých oddělení i policejní psovod se služebním psem. O spolupráci při pátrání po muži jsme požádaly další složky,“ uvedla tenkrát mluvčí policie Dana Ladmanová.

Po zhruba dvou hodinách našel muže horský záchranář, který terén projížděl na čtyřkolce. Šestačtyřicetiletý muž z Vimperku byl převezen do Rejštejna, kde ho zachránci předali zdravotníkům, kteří ho následně převezli do nemocnice v Klatovech k vyšetření.

Aplikace Záchranka se dočkala vylepšení, horským záchranářům pomůže lépe lokalizovat zraněného

Aplikace Záchranka funguje téměř dva roky. Za tak krátkou si ji do svých chytrých telefonů stáhlo přes půl milionu uživatelů, na základě volání z aplikace vyjížděla zdravotnická záchranná služba k 1500 případům, přes aplikaci volá o pomoc zhruba...

Novým fenoménem se pak staly výlety, kdy lidé zcela podcenili výběr vybavení. Na horské túry se tak vydali v teplákách nebo v sandálech. Přesně takovou obuv zvolila i čtyřiašedesátiletá seniorka, která se letos v lednu vydala se svou o pět let starší kamarádkou na procházku v Krušných horách.

Nový národní sport? Bobování

Zejména v období kolem Vánoc se rodiny s dětmi vydaly bobovat. Záchranáři doporučují, aby i v tomto případě měly děti nasazené helmy i chránič páteře. Jejich rady podporují i nelichotivé statistiky, kdy počet úrazů na sáňkách nebo na bobech vzrostl o 36 procent.

„Prudký rozvoj skialpinismu podpořený zavřením sjezdovek dostal do nebezpečných situací řadu návštěvníků hor. Zimní lavinová bilance je z hlediska úmrtí nejhorší od roku 1998,“ říká vedoucí lavinové komise Horské služby Pavel Cingr.

Léto bude náročnější

Řada lidí podobně jako v loňském roce dá přednost dovolené v tuzemsku. Už minulé léto měli horští záchranáři rekordní počet zásahů, v celé republice jich bylo 2 704. Důležité proto je, aby lidé nepodceňovali přípravu. Dobré je si rozmyslet výběr oblečení, obutí, přibalit lékárničku, jídlo i pití. Záchranáři doporučují sledovat i počasí, proto plánují rozšířit svou mapu výstrah, která je k nalezení na webových stránkách Horské služby.

Nejdůležitější je sledování bouřkových jevů na hřebenech. Naše výstrahy vycházejí přímo z pozorování v terénu a byli bychom rádi, aby lidé věděli, do čeho jdou,“ vysvětluje Mašín.

Samostatnou kapitolou jsou i cyklisté. Na oblíbených horských trailech by měli lidé kromě helmy zvážit i pořízení chráničů páteře a kloubů. A především nepřeceňovat své schopnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky Horská služba ČR, pátrání, prevence, zima, léto, turisté, horská služba, sjezdovka, Sněžka, terén, Horská služba České republiky, Šumava, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

mattogi gregio

Potřebujete 2% spolehlivou půjčku, která vám umožní financovat podnikání, koupit dům, auto a zaplatit účty za lékařskou péči - kontaktujte selsumat@gmail.com

Středa, 21. dubna 2021, 12:04Odpovědět

mattogi gregio

získejte 2% spolehlivou půjčku, která vám umožní financovat podnikání, koupit dům, auto a zaplatit léčebné náklady, kontaktujte selsumat@gmail.com

Středa, 21. dubna 2021, 12:00Odpovědět

Během zimy brali lidé hory útokem, Horská služba očekává podobný nápor i přes léto  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.