Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pacienti vidí, že i neznámí lidé na ně myslí a podporují je, říká zakladatelka nadačního fondu Pink Bubble

V nemocnici a v domácím léčení trávím hodně času, rád bych si ho ukrátil sledováním filmů na počítači, můžete mi pomoci? Tak zní jedno z mnoha a mnoha psaní, které v nadaci Pink Bubble dostávají. Přání je pestrá škála, od nového telefonu přes vybavení pokoje až zaplacení školného. Kromě plnění snů těžce nemocných pacientů, pomáhá nadace také finančně a zaměřuje se i na terapeutické pobyty, kde se mladí lidé setkávají a vyměňují si zkušenosti.

„Zaměřujeme se náctileté a mladé dospělé onkologické pacienty ve věku od 11 do 30 let. Mohou být z kterékoli části České republiky a mohou se na nás obrátit, pokud se potýkají s jakoukoliv hemato-onkologickou diagnózou. Posuzujeme každou žádost individuálně, je nám jasné, že v jednotlivých fázích léčby potřebuje každý něco jiného. Ač nejsou naše příspěvky astronomické, věřím, že ve správnou chvíli může rodinu z nejhoršího zachránit i desetitisícová částka,“ vysvětluje úvodem zakladatelka nadačního fondu Martina Šmuková.

Martina Šmuková je zakladatelka nadačního fondu Pink Bubble. Od 17 let se živila jako modelka a nutno říct, že úspěšná. Je první českou vítězkou prestižní modelingové soutěže Elite Model Look. Chtěla ale pomáhat, začala proto spolupracovat s brněnskou nadací Krtek a v roce 2012 založila vlastní projekt Pink Bubble

Jednorázová finanční pomoc má pomoci rodině na překonání doby, kdy u ní náhle dojde k výpadku příjmu. Dále se zaměřují i na terapeutické a relaxační pobyty, během kterých se pacienti těsně po léčbě setkávají s těmi, kteří už mají onemocnění nějaký čas za sebou. Vzájemně si dodávají odvahu, sdílí zkušenosti a navazují přátelství.

„Co je také důležité je to, že mohou si otestovat, co po léčbě zvládnou, na co mají síly. Posouvají si tak v bezpečném prostředí svoje hranice. Tělo po léčbě reaguje často úplně jinak, než byli mladí pacienti zvyklí před onemocněním. A dostat se zpátky do kondice, případně si nastavit a zvyknout na novou realitu, může trvat dlouho a je to náročný proces. Fyzicky i psychicky,“ popisuje Šmuková.

Další nedílnou součástí jejich činnosti je plnění přání těm, kteří se právě léčí nebo se vrací do běžného života. Jedním z těch, kterým se přání podařilo splnit je i Jakub z Plzně. Tento mladík slaví letos své dvacáté narozeniny.

„Chodím na Střední odborné učiliště, obor elektrikář. Studium jsem ale musel kvůli onkologickému onemocnění už dvakrát přerušit. Léčím se totiž už od ledna 2019, ale zvládám to celkem dobře. Mezi moje koníčky patří sledování filmů, poslouchání hudby, jízda na kole a řízení auta,“ říká o sobě skromně mladý pacient.

Od nadace si přál notebook či tablet, aby jej mohl využívat ke studiu a sledování svých oblíbených snímků, které mu pomáhají ukrátit si dlouhé chvíle v nemocnici nebo v domácím léčení. A dočkal se velmi brzy. Kromě něj se díky dárcům a sponzorům podařilo splnit přání už stovkám pacientů.

Jakub je jedním z těch, kterým dárci pomohli splnit jeho přání

„Je to důležitější, než se může na první pohled zdát. Není to totiž jen ten samotný dárek, ale i celý proces sbírání peněz. Pacienti vidí, že všichni tito neznámí lidé na ně myslí a podporují je. Mají se na co těšit a také je tu ten moment splněného snu, který by si za běžných okolností pacienti asi nesplnili. Nepříjemné zážitky spojené s nemocí zastíní radost z něčeho úžasného,“ uvedla Šmuková.

Pink Bubble neboli růžové bublinky mají sice své sídlo v Praze, pomáhají ale celorepublikově. Základní informace mohou lidé najít na webových stránkách pinkbubble.cz. Za dobu jejich působení se jim podařilo vybrat od dárců už přes 14,5 milionu korun. Mezi přáními dominují prosby o telefon, počítač, ale výjimkou není ani horské kolo, vybavení pokojíčku či zaplacení školného.

„I sebemenší částka, když ji pošle hodně lidí, udělá obrovskou radost! Vůbec by se nám nedařilo pomáhat, nebýt podpory ze strany dárců a dobrovolníků. Klobouk dolů před každým, kdo myslí i na své okolí. A zvlášť v této nelehké době,“ dodala zakladatelka fondu závěrem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pink Bubble

Štítky Pink Bubble, nadace, onkologičtí pacienti, přání, sbírka, Plzeň, pacient, nadační fond, Martina Šmuková, Česko, Elite Model Look, Střední odborné učiliště, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienti vidí, že i neznámí lidé na ně myslí a podporují je, říká zakladatelka nadačního fondu Pink Bubble  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.