Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ze Senegalu se vrací čáp Kryštof vybavený batůžkem s vysílačkou! U Gibraltaru čekal na vhodný vítr

O velké překvapení se postaral jednoznačně nejslavnější český čáp Kryštof. Rodák z hnízda v Brodu nad Tichou na Tachovsku vybavený batůžkem se speciální vysílačkou trávil zimu v dalekém africkém Senegalu a už to vypadalo, že domů letos nepoletí. Ale jako už několikrát, Kryštof nezklamal ani tentokrát a překvapil. Z Afriky se vrací domů a jeho cestu opět můžeme online sledovat. A držíme mu palce!

Zatímco někteří čápi bílí už stojí na svých hnízdech od konce února, sledovaný Kryštof, zkušený, čtyřletý pták se domů teprve vrací. Podle informací od Bohumila Máška, který Kryštofa sleduje, tak poměrně dlouho Kryštof čekal v Maroku na vítr, který mu pomohl tuto neděli překonat Gibraltar a bezpečně ho donesl do Evropy.

„Kryštof, předpokládáme, že i s dalšími čápy, tak zhruba za deset hodin, co opustil africký kontinent, urazil vzdušnou čarou 251 km. Domů do Čech se tak pohodlně vrací unášen větrem přes Španělsko, Francii a Německo. Je to prostě mazák. A pokud naskočil na správný vzdušný proud, tak ho tady máme coby dup. Mimo jiné v pondělí večer hlásí meteorologové od západu na celém našem území silný a studený vítr. Tak uvidíme, kdy a kam Kryštof dorazí,“ informoval Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Kryštof překvapil už několikrát

Ornitologové se původně domnívali, že Kryštof vypuštěný s vysílačkou na zádech loni v červenci na jižním Plzeňsku bude zimovat na nějaké skládce komunálního odpadu ve Španělsku. Tak to v posledních 10 letech s oblibou dělají někteří čápi kroužkovaní v Plzeňském kraji. Jenže Kryštof pokračoval dál přes Estrecho de Gibraltar do Maroka, chvilku podél pobřeží Atlantského oceánu. Z Maroka jižně dolů na hranici Mali a Mauritánie, kterou přelétl v celé její délce až do Senegalu. A tam pobýval až doposud.

Druhá část západočeské populace čápů bílých zimujících v nedalekém Španělsku či sousedním Německu je už dávno doma na hnízdech.

Všichni čápi s vysílačkou nedoletěli... 

V minulosti jsme díky vysílačkám sledovali cesty dalších čápů. Ti bohužel zahynuli. V roce 2019 experti z Plzně sledovali celkem tři čápy bílé se satelitní vysílačkou. Čáp Míra z hnízda v Mirošově doletěl do Afriky až pod pohoří Kilimandžáro do Tanzanie. Poslední nahlášená pozice byla z 8. března 2020, kdy už byl bohužel pravděpodobně mrtvý.

Dalším čapím cestovatelem s vysílačkou byl Eda, který vyrůstal na hnízdě v Chodové Plané. „Odtud se Eda vydal v srpnu 2019 spolu s dalšími čápy zhruba o dva týdny později po téměř stejné trase za Mírou. Společně pak zimovali v Keni, kde bohužel Eda přestal ve stejném týdnu jako Míra rovněž vysílat a hlásit své pozice,“ uvedl Makoň.

Vysílačku loni dostal také mladý čáp, opět z hnízda v Mirošově. Míra II. byl vypuštěn na Tachovsku u obce Tisová. Míra II. si létal i na Chebsku, kde bohužel zahynul. „Jeho bezvládné tělo bylo i s vysílačkou, a ještě jedním mrtvým čápem, nalezeno 28. srpna v poli pod sloupem elektrického vedení,“ konstatoval smutně Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky čáp bílý, záchranná stanice živočichů, Plzeňský, vysílačky, cesta do teplých krajin, čáp Kryštof, Senegal, Gibraltar, hnízdo, Afrika, okres Tachov, Maroko, Brod nad Tichou, Španělsko, Německo, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze Senegalu se vrací čáp Kryštof vybavený batůžkem s vysílačkou! U Gibraltaru čekal na vhodný vítr  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.