Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nevyužívané prostory poslouží jako nové sociální byty pro seniory a zdravotně postižené

Dvacet nových bytů na Nové Hospodě nechala Plzeň vybudovat pro ty, kterým hrozí sociální vyloučení. Velmi ohroženou skupinou jsou matky samoživitelky, početnější rodiny, senioři a zdravotně znevýhodnění. Právě poslední ze dvou zmiňovaných skupin zde najdou nový domov. Jeden z bytů navíc získá do nájmu Západočeská univerzita pro své studenty, kteří budou nájemníkům pomáhat.

„Město Plzeň v posledních několika letech systematicky buduje nájemní byty pro lidi, jimž by mohlo hrozit sociální vyloučení. Loni jsme například dokončili a předali sociální byty ve Veleslavínově ulici, v minulých týdnech byly dány do užívání sociální byty v ulici U Radbuzy 8 nebo velkometrážní byt v Palackého 16, jenž je určen pro mladé lidi, kteří opustili dětský domov. A nyní jsme dokončili výstavbu dvaceti nových bytů v městském objektu v Prostřední 48,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Tato budova je ve stoprocentním vlastnictví města a před výstavbou nových jednotek zde bylo 69 sociálních bytů.

„Z nevyužívaných nebytových prostor vzniklo dvacet nových malometrážních bytů o dispozicích 1+kk, těch je 14 a mají plochu o cca 30 metrech čtverečních, a šest bytů je 2+kk o zhruba 40 metrech čtverečních,“ uvedl radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS).

Byty jsou vybaveny kuchyňskou linkou se dřezem s baterií, sklokeramickou deskou a digestoří. Součástí každého bytu je koupelna s toaletou, umyvadlem, sprchovým koutem a topným žebříkem. Stavební úpravy se ale netýkaly pouze nových bytů, celkově se zlepšil komfort bydlení i pro stávající obyvatele.

„Uvnitř objektu jsme vyměnili oba výtahy, a to jak evakuační, tak i osobní. Všem stávajícím bytům byly osazeny nové protipožární vstupní dveře s kováním. Opraveny jsou i chodby domu včetně výměny podlahových krytin. Všechny protipožární dveře na chodbách jsou také nové a ve stejném designu jako jsou vchodové dveře do bytů. Vnitřní společné prostory jsou nově vymalovány. Změnou prošel i exteriér, neboť celý dům má i s přilehlou bývalou jídelnou zateplenou fasádu,“ vyjmenoval radní.

Město chce i v Prostřední 48 pokračovat v projektu mezigeneračního bydlení, který už například běží ve Veleslavínově ulici, kde jeden ze sdílených bytů obývají senioři a druhý mladí lidé, kteří opustili dětský domov, a vzájemně si pomáhají. „Domluvili jsme s Katedrou sociologie Západočeské univerzity v Plzni a jeden byt v budou obývat její studenti oboru sociální práce,“ uvedl Šlouf.

Nebytové prostory v objektu radnice pronajímá, například provozovatelce prodejny se smíšeným zbožím, která nově zajištuje i služby České pošty. V bývalé jídelně nově sídlí i pobočka Mezigeneračního centra TOTEM. Celkové náklady na vybudování dvacítky nových bytů vyšly na 43,6 milionu korun.

„A ještě připomínám, že už druhým rokem běží výstavba sociálních bytů na Zátiší, která je asi největším městským bytovým projektem v naší republice. Postavíme tam 179 sociálních bytů. První z nich jsou již téměř dokončeny a už se o ně mohou hlásit nájemci prostřednictvím nového systému žádostí o městské byty, který jsme spustili loni v létě, nebo prostřednictvím Kontaktního místa pro bydlení v Jagellonské ulici. Nájemné v městských sociálních bytech je samozřejmě nižší než nájemné komerční,“ upozornil primátor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky Plzeň, bydlení, rekonstrukce, sociální byty, Západočeská univerzita v Plzni, Nová Hospoda, stavba, ODS, Martin Baxa, Radbuza, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevyužívané prostory poslouží jako nové sociální byty pro seniory a zdravotně postižené  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.