Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Situace v Plzeňském kraji se zlepšuje, stále jsou ale problémy s dodávkou vakcín

Vypadá to, že se blýská na lepší časy. Počty nakažených koronavirem pomalu klesají, postupně se také zlepšuje stav v nemocnicích. V Plzeňském kraji stále převládá britská mutace viru covid-19. V tomto týdnu dorazilo také 4700 dávek vakcíny Moderna, které poslouží jako druhé dávky pro již naočkované. V plné výši by měla dorazit i vakcína AstraZeneca, která poputuje k praktickým lékařům. Podle koordinátora pro očkování jsou dodávky vakcín stále nedostatečné.

Epidemická situace v Plzeňském kraji je podle ředitele Krajské hygienické stanice v Plzni výrazně lepší než před týdnem, kdy přírůstky nakažených dosahovaly šesti až sedmi tisíc lidí denně. Nyní za poslední týden klesla čísla na 2 900 případů. Nadále však mezi nakaženými převládá britská mutace viru.

Výrazné zlepšení hlásí podle dnešního jednání krizového štábu kraje i nemocnice. Koordinátor lůžkové péče Jan Beneš uvedl, že za uplynulý týden ubylo hospitalizovaných pacientů, a to ze 613 na dnešních 505 ve všechna zařízeních v kraji. Intenzivní péči vyžaduje podle posledních údajů 111 pacientů. Naopak velmi zatížená zůstává resuscitační péče s pacienty, kteří jsou napojeni na umělou plicní ventilaci a mimotělní oběh.

„Ačkoli je intenzivní péče i nadále vytížena, mírný optimismus už je na místě. Na výrazně nižším počtu nově nakažených se nám ukazuje, že situace v kraji se i dál zlepšuje a kulminace epidemie je snad za námi. A to, že situaci zvládla zařízení v kraji, je zásluha především týmu krajského koordinátora lůžkové péče prof. Beneše, koordinátorů a vedení všech nemocnic v kraji, kteří neuvěřitelnou mírou dokázali zajistit péči na covidových lůžkách. Je to také díky všem lidem, kteří dodržují základní epidemická opatření a respektují nařízená omezení. Osobně bych všem chtěla poděkovat, a zároveň prosím o obezřetnost, ještě nemáme vyhráno,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Dodávky vakcín nejsou dostatečné

Do našeho kraje přišlo 470 lahviček vakcíny Moderna, jedná se tedy o 4 700 dávek. Ty pokryjí především druhé kolo očkování. Vakcíny Pfizer přišlo celkem 11 700 dávek. AstaZenecu očekává kraj v celé výši plánované dodávky. Ta půjde k praktickým lékařům, kteří už museli kvůli zpoždění přeobjednávat své pacienty. V tomto případě se jedná o 50 lahviček, tedy 500 dávek.

„Dodávky vakcíny Moderna jsou i nadále nedostatečné. Musíme počítat s výpadky dodávek, které nám pak komplikují pokrytí druhými dávkami. Problematická je stále i distribuce AstraZeneca praktickým lékařům, která vázne, a navíc je množství vakcíny velmi nízké. Opakovaně jsme pod tlakem veřejnosti, abychom více očkovali,“ vysvětluje krajský koordinátor očkování Robin Šín.

Celkem je v kraji vyočkováno 79 901 dávek. Druhou dávkou má ukončené očkování 23 824 osob. Během dnešního dne se ve velkokapacitním očekovacím centru očkovala skupina terénních pracovníků v sociálních službách. Celkem se jednalo o více než 400 osob. Pedagogů je  prozatím naočkováno 6 772. Centrální rezervační systém byl také otevřen pro chronicky nemocné. Prioritou zůstává nadále očkování všech určených skupin především podle věku.

Testování na ubytovnách

O PCR testy postupně klesá zájem, naopak ty antigenní zůstávají vzhledem k povinnému testování zaměstnanců na stejných číslech.

„Celkem v Plzeňském kraji testuje 21 mobilních týmů, i nadále testuje stávajících 24 stacionárních míst. Bylo také ve spolupráci Českým červeným křížem a organizací Ponton otestováno 82 osob na čtyřech ubytovnách v Plzni, nedošlo ani k jednomu pozitivnímu záchytu. Výsledek naznačuje, že na ubytovnách v Plzni aktuálně není ohnisko koronaviru,“ dodala mluvčí kraje Eva Mertlová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, vakcína, očkování, AstraZeneca, Plzeň, Jan Beneš, Krajská hygienická stanice, Ilona Mauritzová, Robin Šín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace v Plzeňském kraji se zlepšuje, stále jsou ale problémy s dodávkou vakcín  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.