Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobrovolníků je stále málo, do Plzeňského kraje jezdí pomáhat z různých koutů republiky

Pomáhají v péči o covidové pacienty a alespoň trochu ulevují přetíženému personálu v nemocnicích. Oblastní spolek Českého červeného kříže (ČČK) v Plzni se vůbec jako první do této pomoci zapojil v karlovarské nemocnici. Nyní nastupují do Domažlic a Stodu. Jenže tady už mají sil málo, a tak musí přijet na výpomoc kolegové z Prahy. Na potřebné kurzy chybí zájemci i peníze.

Tento týden byl ten nejdrsnější, jaký jsme kdy zažili,“ tak popisují dobrovolníci z ČKK svou první účast v nemocnici, kam jeli jako mobilní tým na tři dny pomáhat. Nyní jsou potřeba ve svém Plzeňském kraji, konkrétně v Domažlické a Stodské nemocnici.

„Dnes nastoupilo šest lidí do Domažlic, večer tam nastupuje dalších šest. Bohužel Stod se nám z těch našich lidí nepodařilo obsadit a jedou tam dobrovolníci z Prahy. Další třídenní turnus, který začíná ve čtvrtek, obstaráváme opět my. Jde o Domažlice noční i denní i Stod noční a denní služby,“ vysvětluje ředitelka oblastního spolku ČKK Plzeň-město a Rokycany Lada Brožová.

Poprvé zamířili dobrovolníci v únoru do nemocnice v Karlových Varech. Jednalo se o pilotní projekt, kterého se účastnili absolventi kurzu Základy moderního ošetřovatelství.

„První dva týmy z Plzně si to tedy opravdu užily, protože do toho skočily jako první. Stále tam jezdí další týmy z celé republiky, takže to funguje. Kéž bychom to nepotřebovali, ale bohužel,“ konstatuje Brožová.

A jak to v praxi funguje? Do nemocnic nastupuje tříčlenný tým dobrovolníků, který má po ruce koordinátora. Těch ovšem není dostatek, a tak se verbují z celé republiky. Důležité je, aby koordinátor měl zkušenosti z nemocnice, ať už jako zdravotník nebo student s praxí.

Oblastnímu spolku chybí lidé i finance

V rámci celé republiky absolvovalo bezplatný kurz ošetřovatelství 3000 zájemců. V Plzni jich bylo zhruba 170. Brožová i její kolegyně doufají, že se další podaří brzy zrealizovat, situace ovšem není dobrá. Spolku došly peníze, kancelář je až do odvolání uzavřená. Ředitelka i její kolegyně se nyní přesunuly do první linie na kliniku, kde provádějí antigenní testování.

„Není na provoz. Máme práci jinde a po nocích a o víkendu se věnuji činnosti ČČK. Jakmile budeme mít lektora a zájemce, tak okamžitě kurzy zase otevřeme. Teď nebyla poptávka, ale určitě bychom lidi potřebovali,“ popisuje.

V nemocnicích absolventy kurzu čeká přesně to samé, na co je lektor připraví. Tedy základní péče o pacienta, aby byl v čistotě a najezený. Škála dobrovolníků je velmi pestrá, jsou zde muži, ženy, pracující i studenti. Zkrátka ti, kteří si mohou dovolit vzít si tři dny na to, aby pomohli potřebným.

„Kurzy jsou bezplatné, pokud někdo chce osvědčení od ministerstva, tak to je za poplatek tři stovky. Cerfikát ČČK je zdarma. To financování kurzu je ale pro nás poměrně problematické. Pokud by se našla firma nebo jednotlivec, který by i ten jeden kurz zafinancoval, tak budeme rádi. Ten kurz jeden stojí zhruba pět tisíc. Peníze sháníme neustále,“ dodává Brožová.

Ohodnoť článek

Štítky Česká červený kříž, Plzeň, dobrovolníci, pomoc, Karlovarský kraj, koronavirus, Český červený kříž, nemocnice, Plzeňský kraj, peníze, Domažlice, Stod, Praha, Karlovarská krajská nemocnice, Stodská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníků je stále málo, do Plzeňského kraje jezdí pomáhat z různých koutů republiky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.