Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Finanční úřad je online, přes portál Moje daně si budou moci lidé vyřídit daňové přiznání

Finanční správa dnes spustila v rámci portálu Moje daně on-line služby finančních úřadů pro veřejnost. Portál nabídne internetovou komunikaci s finančním úřadem bez nutnosti, aby lidé chodili osobně na úřad. Systém je podobný internetovému bankovnictví. Přes portál bude možné podat přiznání ke všem daním a každý poplatník v systému bude mít osobní daňový kalendář s upozorněním na blížící se daňovou povinnost. V systému bude také služba automatického vyplňování daňových formulářů.

„Spuštění závěrečné fáze a stanovení termínu startu on-line finančního úřadu na 28. února je pro mě klíčové rozhodnutí. Od března díky tomu lidem umožníme řešit své daňové povinnosti snadno a rychle z pohodlí jejich domova nebo kanceláře," uvedla již dříve ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ta projekt označuje za vlajkovou loď ministerstva financí. Dále upozornila, že v případě podání daňového přiznání elektronicky, právě například přes portál, se prodlužuje lhůta pro jeho odevzdání o jeden měsíc, letos tedy až na 3. května.

Portál Moje daně může využít každý, kdo má nějakou daňovou povinnost. Využít ho tedy budou moci zaměstnanci, živnostníci a OSVČ, podnikatelé, majitelé nemovitostí i velké korporace. Pokud má někdo svého daňového poradce, může využít funkci "pověření". Lidé si zde budou moci vyřídit všechny možné daňové povinnosti. Fyzické osoby třeba daň z příjmů fyzických osob nebo daň z nemovitých věcí, právnické osoby pak typicky daň z příjmů právnických osob, daň z přidané hodnoty, daň silniční či kontrolní hlášení.

Papírová přiznání podle partnera daňového oddělení poradenské společnosti BDO Jiřího Jandečky nezmizí a tato možnost zůstane zachována. Úspěšnost projektu podle něj ukáže až čas. „Pokud budou funkce, které bude portál nabízet, pestřejší a lépe zpracované, bude to krok správným směrem. V opačném případě se bude jednat o novou formu již dosavadní daňové schránky, která se pouze převlékla do jiného kabátu," uvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Zdroj ČTK, Moje daně

Štítky finanční úřad, daně, daňové přiznání, online, ministerstvo financí, daň, Finanční správa, Alena Schillerová, ANO 2011, Ministerstvo financí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Finanční úřad je online, přes portál Moje daně si budou moci lidé vyřídit daňové přiznání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.