Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Situace se stále nelepší, jen za týden přibylo v kraji 7 166 případů koronaviru

Přes sedm tisíc nakažených za týden, to je zatím nejvyšší týdenní bilance od začátku pandemie. Poslední tři dny se denně potvrdí přes 1200 nových nákaz. V úterý to bylo 1544 nových případů, což je nové dosavadní denní maximum za celou pandemii. V kraji se dosud nakazilo 70 578 lidí, což je téměř 12 procent všech obyvatel kraje. Nejhorší situace je v okrese Tachov. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Podle dnešních informací krajské hygienické stanice, která používá jinou metodiku než ministerstvo zdravotnictví je v regionu aktuálně 11 982 osob s nemocí covid. Nejvíce případů je v samotné Plzni, a to 3599, dále je to severní Plzeňsko (1967), Tachovsko (1688), Klatovsko (1656), jižní Plzeňko (1124), Domažlicko (1000) a Rokycansko (948)

Od začátku pandemie zemřelo v kraji 1133 lidí, kteří měli nemoc covid-19. Za posledních týden jich zemřelo 106. Současné denní počty úmrtí s koronavirem jsou dosud nejvyšší za celou pandemii. Jen v únoru zemřelo 301 nakažených lidí, což je téměř 27 procent všech dosavadních úmrtí spojovaných v kraji s koronavirem. Ve čtvrtek zemřelo dalších deset lidí. Údaje o počtech zemřelých se ještě změní, ministerstvo je zpětně upřesňuje. V kraji je nyní rekordních 12.405 aktivních případů, o polovinu víc než před týdnem.

Policisté a strážníci chystají v Plzni i okolí přísné kontroly, chtějí předejít srocení davů

Intenzivní kontroly dodržování protiepidemických opatření chystá pro příští dny městská i státní policie v Plzni a okolí. Důvodem je kritické zhoršení epidemické situace v regionu. Roste počet vážných případů nejen ve Fakultní nemocnici Plzeň,...

Nemocnice pečují o nejvíce covidových pacientů

Se stálým vysokým růstem nových případů se zhoršuje situace v nemocnicích, které jsou na hraně kapacit a pečují o nejvíce pacientů od začátku pandemie. Podle ministerstva je ve kraji nyní volných 24 ze 172 intenzivních lůžek JIP/ARO, žádné ale není pro covidové pacienty, jsou pro ostatní nemocné. Není volné ani žádné z 68 upravených intenzivních lůžek s plicní ventilací pro pacienty s covidem. Reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem určených pro nemocné s covidem je v kraji 32 z 427. Standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 358 z 1257, volná ale nejsou pro covidové pacienty. K dispozici není ani jeden z pěti přístrojů ECMO na mimotělní okysličování krve pro nejvážněji nemocné.

Ve Stříbře očkují ve větším měřítku

Ve Stříbře na Tachovsku dnes začali s rozsáhlejším očkováním proti covidu-19. Dnes budou v kulturním domě proočkování senioři v kategorii 80+, podle starost by jich mohlo být zhruba 150. O antigenní testování se během pátku a soboty postará armádní mobilní tým. „V neděli a v pondělí máme zařízené PCR testování soukromou společností a další týden tu budou opět ve středu a v pátek armádní mobilní týmy," uvedl starsota města Martin Záhoř (za ANO).

Osmitisícové město je druhé největší v okrese Tachov, který je teď v zemi nejpostiženější epidemií. Za posledních sedm dní onemocnělo 1610 lidí na 100.000 obyvatel, což je nyní výrazně nejvyšší podíl v celé ČR. Nemocnost tam stále narůstá a už delší dobu předčila okresy Sokolov, Cheb a Trutnov, které jsou kvůli nákaze uzavřeny.

V kraji bylo dosud aplikováno 32.942 dávek vakcíny. Za týden přibylo 6977 očkovaných. Alespoň jednu dávku dostalo zatím 20.032 lidí, což jsou zatím 3,4 procenta obyvatel kraje. Oběma dávkami je očkováno 12.910 lidí. Ve čtvrtek dostalo vakcínu 1656 lidí. Díky mimořádné dodávce zhruba tisícovky vakcín posílil kraj očkování seniorů na Tachovsku. Seniorů nad 80 let je druhou dávkou očkováno 4656.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, pandemie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Tachov, pacient, okres Tachov, Krajská hygienická stanice, Plzeň, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace se stále nelepší, jen za týden přibylo v kraji 7 166 případů koronaviru  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.