Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vláda o zpřísnění opatření nerozhodla, znovu bude jednat ve čtvrtek

Vláda nerozhodla o případném zpřísnění opatření proti šíření koronavirové epidemie. Středeční večerní zasedání po dvou hodinách ukončila. V jednání bude pokračovat ve čtvrtek od 18:00. Novinářům řekl mluvčí kabinetu Vladimír Vořechovský. Na neurčito už stát odložil postupný návrat žáků do škol, který měl začít příští týden. Od pátku do 11. dubna nesmí Češi cestovat například do Brazílie, Jihoafrické republiky, Keni nebo na Zanzibar.

Stát bude od 1. března kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům. Nárok na příspěvek bude na čtyři testy na zaměstnance nebo osobu samostatně výdělečně činnou, uvedl na twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)

„Bez závěru, budeme pokračovat zítra. Máme shodu na rozsahu opatření, během zítřka (ve čtvrtek) resorty zpracují finální texty, které představíme opozici," uvedl Jan Hamáček (ČSSD).

Podobu opatření mají připravit resorty zdravotnictví či vnitra. Kabinet by o zpřísnění mohl rozhodovat ale až poté, co bude vědět, zda bude pokračovat nouzový stav, upřesnil mluvčí vlády. Na stav nouze jsou některá opatření navázána, a to třeba omezení pohybu.

Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu

Vláda se dnes shodla na tom, že bude Sněmovnu žádat o prodloužení nouzového stavu o měsíc, tedy do konce března. Stav nouze měl skončit o víkendu. Navázat pak měl případně stav pandemické pohotovosti podle nového pandemického zákona. Normu bude ještě projednávat Sněmovna a k podpisu ji dostane prezident.

Podle dosavadních informací ze středečních jednání členů vlády s opozicí, odboráři a zaměstnavateli by se mohly v Česku uzavřít mateřské školy. Dál by fungovala jen zařízení pro děti zdravotníků a pracovníků záchranného systému. Do škol by měli přestat chodit také žáci prvních a druhých tříd základních škol. Kabinet zvažuje také omezení pohybu mezi kraji či do určité vzdálenosti od bydliště. Zavřít by mohly také některé obchody, které dosud měly otevřeno.

Češi starší 15 let musí ode dneška na frekventovaných místech nosit respirátor. Povinný je v obchodech či v MHD. Lidé je musí nosit také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče či v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti. Použít lze podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví i obdobné zakrytí s filtrační účinností alespoň 95 procent nebo dvě jednorázové zdravotnické roušky přes sebe

Kabinet měl začít jednat původně ve 20:00. Zasedání začalo o 90 minut později. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) byl v Senátu. Po dvou hodinách zhruba ve 23:30 vláda své jednání ukončila.

Vláda zakázala cestování Čechů do Brazílie či JAR

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo kvůli novým mutacím koronaviru vstup Čechů až na neodkladné výjimky do několika afrických a jihoamerických zemí. Od pátku do 11. dubna nesmí cestovat například do Brazílie, Jihoafrické republiky, Keni nebo na Zanzibar. Ochranné opatření ve středu večer projednala vláda, uvedl v tiskové zprávě úřad vlády.

Opatření podle něj reaguje na hrozbu zavlečení brazilské a jihoafrické mutace koronaviru na české území. "Ministerstvo zdravotnictví proto českým občanům a dalším osobám s bydlištěm na území České republiky od 26. února do 11. dubna až na neodkladné výjimky zakázalo vstup do zemí s extrémním rizikem výskytu těchto mutací," uvedl úřad vlády.

Češi tak nesmí cestovat do Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie včetně ostrovů Zanzibar a Pemba, Zambie a Zimbabwe.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, nouzový stav, Brazílie, Jihoafrická republika, Keňa, Zanzibar, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ANO 2011, mutace, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda o zpřísnění opatření nerozhodla, znovu bude jednat ve čtvrtek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.