Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Domažlická nemocnice se postupně přeměňuje na covidové zařízení

Domažlická nemocnice pokračuje v přeměně na specializovanou nemocnici pro covidové pacienty. V úterý dokončila změnu lůžkové chirurgie, a zvýšila tak svou kapacitu covidových lůžek ze 43 na 63. Během středy se ale už nově vytvořená lůžka zaplnila a nemocnici zbývala pro covidové pacienty jen dvě volná lůžka. Do Domažlické nemocnice vozí sanitky lidi s covidem nejen z okresu Domažlice, ale také například z Tachovska, které je teď nejzasaženějším okresem v Česku a nemá žádnou nemocnici.

Podle plánu se měla změnit na další stanici pro nemocné s koronavirem interna. Tamní necovidoví pacienti, kteří dál potřebují nemocniční péči, měli být převezeni do okolních nemocnic. Ty jsou ale plné a nemohou je přijmout, řekl ředitel nemocnice Petr Hubáček. Nemocnice tak musela upravit plány a na covidovou stanici předělá oddělení následné péče. Nejdřív ale musí umístit pacienty z oddělení do jiných zařízení nebo do rodin. Místo následné péče tak bude dalších 24 lůžek pro pacienty s covidem v pátek.

Nemocnice by měla postupnou přeměnou oddělení získat podle potřeby až 136 covidových lůžek. „Máme pak ještě rezervu na 152 lůžek, na ně ale už nemám sesterský personál," konstatoval ředitel. Nemocnice má nyní oficiálně sedm JIP lůžek pro nemocné s covidem, ve skutečnosti má ale pacientů vyžadujících intenzivní péči 13. Po dokončení transformace má mít až 20 intenzivních lůžek. Ambulance jsou nadále v provozu.

I když se Domažlická nemocnice potýkala s koronavirem ve zvýšené míře už v jarní i v podzimní vlně, nyní je podle ředitele situace nejhorší. „Na jaře to byla procházka růžovým sadem, teď je to desetkrát dvacetkrát horší - množstvím, průběhem a agresivitou této britské mutace. Lidé se rychleji nakazí a ten průběh je šílený. I mladí lidé jsou ve velmi vážném stavu," uvedl Hubáček.

Do nemocnice se dostávají i mnohem mladší lidé než dosud. Nemocní, kteří by ještě na podzim před šířením britské mutace zvládli nákazu domácím léčením, dnes musí být hospitalizovaní. V nemocnicích končí mohem větší procento nakažených, řekl ředitel „Devadesáté ročníky (narození) nejsou výjimkou, i když nedominují. Osmdesáté a sedmdesáté ročníky jsou úplně běžné," poznamenal.

Průměrnou dobu hospitalizace covidového pacienta odhadl na deset až 12 dní, někteří nemocní ale stráví v nemocnici i tři i více týdnů. Více lidí také teď umírá.

Nemocnici klesá počet zdravotníků nakažených koronavirem, podle Hubáčka je naočkováno kolem 80 procent zaměstnanců. U některých nezdravotnických zaměstnanců se nákaza projevila i po aplikaci první dávky očkování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto nemocnicepk.cz

Štítky COVID-19, koronavirus, nemocnice, Domažlice, Domažlická nemocnice, a.s., pacient, Petr Hubáček, Česko, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlická nemocnice se postupně přeměňuje na covidové zařízení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.