Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žena se nedokázala postarat o desítku psů, většina z nich téměř oslepla

Jsme národ pejskařů, mnozí si ale neumí psa správně pořídit nebo se o něj starat. Dalším takovým případem je nezvládnutý chov společenských psů plemene shi-tzu, kteří se dostali do útulku v Borovně na jižním Plzeňsku. Hlady zvířata nestrádala, ovšem majitelka je nenechávala stříhat ani je nekoupala. Všichni kvůli tomu mají problém s očima, někteří téměř oslepli.

Majitelka našla zalíbení v malých chlupáčích a postupně si jich pořídila hned deset. Po letech se však ukázalo, že se jim dostatečně nevěnuje a jejich péči vyloženě zanedbává. I proto ji byli psi odebráni a přes Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se dostali do útulku v Borovně.

„Paní chov evidentně nezvládala. Jednalo se o deset psů z čehož bylo šest psů a čtyři fenky. Většinou středního až staršího věku. Ve špatné výživové kondici nebyli, ale byli zanedbaní. Majitelka je nenechávala stříhat ani je nekoupala. Téměř všichni pejsci jsou více či méně postiženi brachycefalickým syndromem,“ popsala Drbně Andrea Kolmanová ze spolku Storgé, který víceúčelové zařízení Borovno provozuje.

Nestříhaná a nečesaná srst se psům dostávala do očí a dráždila oční rohovku. Tím může docházet k zánětům, které když se neléčí, mohou vyústit ve vředy.

„Když vřed praskne, tak pejsek oslepne. Téměř všichni pejsci trpí tímto postižením,“ komentuje Kolmanová.

Asi čtrnáctiletá fenka Ajša má těžce postižené oči a je téměř slepá. Pořád je plná energie a dokáže se radovat ze života

Budoucí majitelé tak musí počítat s tím, že se pejskům budou muset věnovat i co se týče péče o oči a denně jim je vykapávat.

„Dva pejsci mají předepsané kortikoidy a jedna fenka antibiotické kapky. Jedna z fenek má nádory na mléčné žláze, ten nejstarší pejsek má nádor varlete. To jsou pejsci kolem 14 let. Jeden mladší pes neměl sestouplé varle, takže ho doktor odoperoval, vykastroval, a ještě mu byla odstraněna břišní kýla,“ uvedla.

Do nových domovů už mohou všichni pejsci a většina je již zamluvená. Volní tak zůstávají dva nejstarší jedinci. Čtrnáctiletá Ajša a patnáctiletý Dáreček. Podle Kolmanové mají lidé zájem o psí seniory a daří se jim nacházet umístění.

„Dá se říct, že čím menší pes, tím větší je úspěšnost, že ho umístíme. V případě těchto deseti pejsků je vidět, že u těch starších jedinců proběhla nějaká socializace. Ti nejmladší jsou bojácní, ale nejsou agresivní vůči lidem ani psům, “ dodává.

Je to smutný trend

Když se podíváte na facebookové stránky útulku v Borovně, poměrně často narazíte na fotky zubožených pejsků. Jedním z posledních je i pohublá fenka pitbula Jenny.

„Fenku přivezli z chatové oblasti u Nepomuku. Tady je vidět, jak si někteří majitelé představují péči o psa,“ konstatovala Kolmanová.

Zároveň dodává, že ačkoli jsme národem, který miluje psy, neumíme si je mnohdy správně pořídit.

„Ne každý je ochotný dát peníze za prověřené štěně z chovatelské stanice. Tím, že chtějí ušetřit a koupí si psa bez papírů, nahrávají množírnám. Pokud někdo nechce investovat peníze, tak je lepší dát šanci zvířeti z útulku. Dokud bude poptávka u množitelů, bude i nabídka. U těch společenských plemen je ta produkce masivní,“ říká závěrem.

Jak si správně pořídit zvíře?

Tomuto tématu se věnuje i Státní veterinární správa, která zveřejnila návod, jak správně postupovat při nákupu zvířete.

Nemalá část osob pořizujících si psa či kočku si totiž stále neuvědomuje, že za určitých okolností to může svým nezodpovědným přístupem k nákupu zvířete být právě ona, kdo existenci množíren, podporuje. Pokud zde bude dostatečná poptávka po levných štěňatech bez ohledu na původ a chov v nevhodných podmínkách, sebepřísnější represe existenci množíren nezabrání,“ uvedl ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Více informací můžete nalézt na stránkách svscr.cz. Zde také najdete varovné signály, podle kterých poznat, že s chovatelem není něco v pořádku. Nezajímá ho zázemí, do kterého zvíře půjde? Vymlouvá se a vymýšlí různé důvody, proč byste se nemohli jet podívat na psa nebo kočku přímo do chovu? Žádá dokonce, že zvíře předá osobně mimo chov nebo ho doveze až k vám? To všechno jsou nanejvýš podezřelé indicie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Víceúčelové zařízení a útulek pro psy Borovno

Štítky chovatel, pes, útulek, množírny, Borovno, množírna, Státní veterinární správa České republiky, Plzeňský kraj, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, kočka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena se nedokázala postarat o desítku psů, většina z nich téměř oslepla  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.