Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výtěžek z Tříkrálové sbírky v plzeňské diecézi je letos poloviční

Tříkrálovou sbírku jako řadu dalších akcí poznamenala pandemie. Kvůli ní nemohli vyjít do ulic koledníci. Lidé přesto přispívali do pokladniček v obchodech, kostelech či na úřadech. Do konce dubna je možné nadále posílat dary i online. Dosud v Diecézi plzeňské, která zahrnuje Plzeňský a Karlovarský kraj, přispěli dárci částkou 2,49 milionu korun.

Na konci ledna situace nevypadala vůbec příznivě a výtěžek se pohyboval v řádu necelých 400 tisíc korun. Až díky rozpečetění kasiček vzrostla částka na více než dva miliony korun. Stovky speciálních kasiček se podařilo diecézi umístit na mnoha místech v obou krajích.

Nejvíce se podařilo vybrat Oblastní charitě Klatovy, a to více než 314 tisíc korun. Hned na druhém místě skončila samotná Plzeň, kde lidé přispěli celkovou částkou přes 176 tisíc korun. Na pomyslné třetí příčce byla Kdyně, kde se podařilo vybrat necelých 150 tisíc korun.

„Dalších 590.890 Kč bylo dosud vykoledováno on-line," dodal Petr Šimek z Diecézní charity Plzeň.

Tříkrálová sbírka je pro charitu nesmírně důležitá. O to více, když se momentálně potýká se snížením dotací z ministerstva i z rozpočtu obcí. Provozní náklady přitom stále rostou.

Charita koná službu ve prospěch potřebných lidí od jejich narození až po narození pro věčnost a Tříkrálová sbírka je důležitým zdrojem této pomoci, protože veřejné zdroje a zdroje uživatelů na zajištění provozu služeb nestačí. Bez ní budou mít některé naše sociální služby potíže a je stále složitější hledat jiné peníze z veřejných zdrojů, které by mohly jejich rány zacelit,“ uvedl Jiří Lodr, ředitel Diecézní charity Plzeň.

Žádné své služby ale charita omezovat nebo zrušit neplánuje. Více chce cílit na donátor a žádat samosprávy o mimořádnou pomoc. Přispět ostatně může každý, online koleda poběží až do konce dubna.

V minulém roce byl z Tříkrálové sbírky například významně spolufinancován provoz Domova sv. Vavřince v Meclově, což je pobytová služba pro lidi s chronickým duševním onemocněním. Finanční podpory se dočkala také dvě pracoviště Sociálně terapeutických dílen sv. Josefa pro lidi s duševním, mentálním či kombinovaným postižením na Domažlicku. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Charita ČR

Štítky Tříkrálová sbírka, charita, diecéze, online, sbírka, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Diecézní charita Plzeň, Jiří Lodr, Klatovy, Plzeň, Kdyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výtěžek z Tříkrálové sbírky v plzeňské diecézi je letos poloviční  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.