Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počty nakažených v Plzeňském kraji raketově rostou, podle Blatného je ve hře uzavírání dalších okresů

, aktualizováno 17. února 2021, 13:45

Během dvou až tří týdnů může být po celé zemi situace stejně vážná jako v uzavřených okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. V Plzeňském kraji jsme tomu ještě blíže, počet nakažených rekordně stoupá. Jen za úterý evidují hygienici 1113 osob s pozitivním testem na covid. Podle ministra zdravotnictví už bylo ve hře, že se jeden z okresů v našem kraji uzavře.

Kvůli masivnímu šíření nákazy uzavřela vláda už tři okresy. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes na tiskové konferenci uvedl, že se jednalo i o uzavření Tachovska nakonec však byla přijata jiná opatření.

„V současné době je Plzeňský kraj jeden z těch, který se blíží k těm nejpostiženějším v republice. Ale jestliže společně nezabráníme přenosu, tak během dvou až tří týdnů bude podobná situace v celé zemi,“ uvedl ministr.

Blíže však neuvedl, jaká jsou rozhodující fakta pro uzavření okresů. V západních Čechách se momentálně více šíří nakažlivější britská mutace viru.

Podle údajů ministerstva přibylo nejvíce nákaz za posledních sedm dní na Tachovsku, a to 953 na 100.000 obyvatel, což je víc než v sousedním okrese Cheb, který je kvůli vysoké nemocnosti uzavřený. Dobře na tom nejsou ani okresy Plzeň-sever a Klatovsko. Největší počet nových nákaz zjistily testy v nejlidnatější Plzni. Na situaci už reagoval i primátor Plzně Martin Baxa (za ODS), podle něj město neodrželo žádnou informaci, že by se měla chystat uzávěra okresu Plzeň-město.

„Je zjevné, že přes dlouhé měsíce trvající nouzový stav a tvrdá vládní opatření se epidemická situace nelepší a v našem kraji se dokonce zhoršuje. Oficiální zprávu o takovém kroku nemám, ale nechci se dočkat toho, aby jako „blesk z čistého nebe“ přišla z Prahy zpráva o úplném uzavření naší Plzně. Proto bezprostředně svolávám krizový štáb města a budu na něm důrazně žádat, abychom byli vládou o případném postupu v tomto směru včas informováni. Neumím si ani představit, jak by nějaké takové uzavření mohlo reálně fungovat a k čemu by vedlo. Současně vyzývám všechny Plzeňáky, aby i nadále dodržovali potřebná preventivní opatření," uvedl primátor.

Hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS) ve svém prohlášení podotkla, že se sama dozvědala tyto informace z tiskové konference ministerstva zdravotnictví. 

„Nemocnice v našem kraji už nemají kapacitu přijímat další covid pozitivní nemocné. Všichni noví pacienti jsou převáženi do jiných nemocnic v republice, primárně do nemocnice Motol. V této souvislosti omezují další běžnou péči. Zdravotnictví v našem kraji už nedokáže všem nemocným poskytnout adekvátní péči. Podíl britské mutace u nově pozitivních pacientů je téměř 80 procent. Ráda bych všechny požádala o dodržování těch nejzákladnějších pravidel. Je to opravdu jen na každém z nás," uvedla hejtmanka.

Kapacity nemocnic dosáhly svých limitů

„Jen v plzeňské fakultní nemocnici leží dnes 217 covid pacientů. Jeden je na přístroji podporující mimotělní oběh, 24 je na plicní ventilaci, 61 na lůžkách intenzivní péče covid a 154 na standardních covid lůžkách,“ uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Krajské nemocnice včera pečovaly o 173 pacientů s koronavirem.

V Plzeňském kraji evidují k dnešnímu dni krajští hygienici 8002 neuzavřených případů nemoci covid. Nejvíce je jich v Plzni (2302), následuje Klatovsko (1233), severní Plzeňsko (1098), Tachovsko (1043), Domažlicko (879), jižní Plzeňsko (743) a Rokycansko (704)

Kvůli aktuálnímu stavu v nemocničních zařízeních vydalo ministerstvo pokyn, aby v nich zřídili pracoviště neodkladné pomoci. Tedy podobný postup jako při hromadném postižení osob. Zároveň uvažují o zavedení pracovní povinnosti mediků a dalších profesí. Tuto povinnost například zavedl hejtman Karlovarského kraje pro zdravotní sesry. Do sokolovské nemocnicnice jich mohlo nastoupit zhruba sto, podle pondělního vyjádření ředitele nemocnice, tak ale neučinila ani jedna s oslovených.

„Pokud rezervní kapacity lůžek klesnou souhrnně pod deset procent, budeme uvažovat o aktivaci zahraniční pomoci. Je ale třeba říct, že tato aktivace má spíše symbolický význam. V ČR jsou potřeba tisíce lůžek, a ne desítky či stovky, které může poskytnout zahraničí,“ dodal Blatný k otázce nabízené pomoci ze sousedního Německa.

V Nemocnicích Plzeňského kraje je aktuálně nejvíce covidových pacientů od začátku pandemie a rychle přibývají další. Kvůli rostoucímu počtu příjmů covid+ pacientů, včetně příjmů z přeplněných nemocnic v Karlovarském kraji je třeba dále omezovat jinou lůžkovou péči a propouštět pacienty do domácí péče nebo překládat na lůžka následné péče dříve, než bylo ještě v nedávné době obvyklé.

„Přibývá covid+ pacientů mezi lidmi středního a nižší věku, například ročníků 70., 80. i 90. let a to i s těžkým průběhem nemoci. Nemoc covid ohrožuje v tuto chvíli celou populaci. Věříme, že namísto velkého množství veřejností často nepochopených opatření, která pak nejsou dodržována, vznikne menší množství podstatných a zřejmých opatření, která se budou dodržovat a povedou ke zlepšení epidemiologické situace,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, stát, Jan Blatný, pacient, nemocnice, Cheb, Trutnov, Sokolov, Plzeň, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nakažených v Plzeňském kraji raketově rostou, podle Blatného je ve hře uzavírání dalších okresů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.