Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hejtmani chtějí prodloužit nouzový stav o dva týdny. Žádají, aby se v březnu začaly děti vracet do škol

Všichni hejtmani se dnes dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nouzového stavu na další dva týdny. Zároveň požadují například návrat studentů do škol a postupné otevírání maloobchodů a služeb. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila je ale opětovné vyhlášení nouzového stavu hned po nesouhlasu Sněmovny za protiústavní.

Krajská hygienická stanice hlásí aktuálně 7600 aktivních případů nemoci na území Plzeňského kraje. Nejvíce nemocných je teď v Plzni (2160), následuje Klatovsko (1177), severní Plzeňsko (1017), Tachovsko (950), Domažlicko (902), Rokycansko (717) a jižní Plzeňsko (677)

„Opatření na zpomalení epidemie je třeba racionalizovat. Dát jim smysl, aby je lidé byli ochotni dodržovat. To je základ toho, po čem jsme jak na půdě Poslanecké sněmovny, tak na úrovni krajů volali. Dohodnutá úprava opatření, mezi hejtmany a vládou, to podle mě v současném stavu splňuje. Vzhledem k epidemiologické situaci, kterou u nás v Plzeňském kraji máme, a především k situaci v našich nemocnicích, se musíme k nouzovému stavu přihlásit. Musíme udělat vše pro to, aby zdravotnictví ten nápor zvládlo. Zároveň cítím, že musíme být zodpovědným partnerem vůči sousednímu Bavorsku,“ okomentovala výsledky jednání hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

S žádostí o zavedení nouzového stavu na další dva týdny požadují kraje současně po vládě nastavení dalších opatření. Jde například o zrušení omezení úředních hodin, návrat žáků a studentů do škol a jejich testování, postupné otevírání maloobchodů, služeb a vybraných sportovišť a urychlené schválení nové pandemické legislativy. Kraje zároveň vyzývají Premiéra a ostatní členy vlády k tomu, aby Sněmovně okamžitě předložili k projednání návrh pandemického zákona.

V Plzeňském kraji je podle oficiální databáze ISIN proočkováno 21 164 dávek. V populaci 80+ je naočkováno 5 194 osob, druhou dávkou pak je naočkováno 6 884 osob první prioritizované skupiny

„Pro žádost o pokračování nouzového stavu v Plzeňském kraji nás vedou stanoviska krajských epidemiologů, imunologů, hygieniků, ředitelů nemocnic ředitele KHS, stejně jako aktuální situace vývoje epidemie v kraji a situace ve zdravotnických zařízeních na území Plzeňského kraje," dodala mluvčí kraje Eva Mertlová.

Nárůst nákazy za týden je více než 4 000 osob. Podle hygieniků jsou skutečná čísla ještě vyšší. Záchyt testovaných je zhruba 30 procent. Britskou mutaci za poslední týden odhalily testy v 76 procentech ze všech pozitivních vzorků v kraji. 

Vystrčil: Bezprostředně vyhlásit nový nouzový stav je protiústavní

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila je opětovné vyhlášení nouzového stavu hned po nesouhlasu Sněmovny protiústavní. Týká se to podle něj i případu, kdy o nouzový stav požádají hejtmani. Vládu na celou věc upozornil otevřeným dopisem.

Dosavadní nouzový stav skončí dnes o půlnoci. Jeho prodloužení totiž Sněmovna hlasy opozice tento týden odmítla.

„Zruší-li Poslanecká sněmovna nouzový stav anebo nerozhodne o jeho prodloužení, nesmí vláda bezprostředně rozhodnout o vyhlášení obdobného nouzového stavu dalšího. V takovém případě by se totiž kontrolní působnost Poslanecké sněmovny vyprázdnila," uvedl v dopise Vystrčil.

Dále upozorňuje také na to, že právní řád nabízí řadu prostředků pro boj s epidemií, aniž by při tom bylo nutné obcházet či pošlapávat ústavní pořádek. Podle krizového zákona totiž může hejtman pro celý kraj nebo jeho část vyhlásit stav nebezpečí. Pokud není možné účelně odvrátit hrozbu v tomto stavu, má podle předpisu neprodleně požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu.

„Je zřejmé, že příslušné ustanovení zákona se vztahuje na situaci, kdy v zemi nouzový stav není, a ukáže se potřeba jej mít. V ČR však nouzový stav trvá už od října," podotkl Vystrčil.

Předpisy podle něj rozhodně nelze vykládat tak, že vláda může obejít vůli Sněmovny. „Žádost hejtmanů vůli Poslanecké sněmovny 'nepřebije'," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jindra Radová / Plzeňský kraj

Štítky pandemie, koronavirus, opatření, vláda, jednání, hejtmani, Plzeňský kraj, nouzový stav, Poslanecká sněmovna ČR, Miloš Vystrčil, Krajská hygienická stanice, epidemie, Plzeň, okres Klatovy, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmani chtějí prodloužit nouzový stav o dva týdny. Žádají, aby se v březnu začaly děti vracet do škol  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.