Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jaké pozice žen ve vědě a výzkumu? To ukáže genderový audit na ZČU

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) vytvoří plán rovných příležitostí. Podle její mluvčí vnímá škola roli žen ve vědecké sféře jako nezastupitelnou. Genderový audit se uskuteční formou dotazníků i prostřednictvím diskusí. Zaměřit se má například na platové ohodnocení nebo na nástup do zaměstnání po mateřské dovolené.

„Genderový audit mimo jiné prověří kulturu pracovního prostředí, hodnoty, normy, komunikaci, ale také třeba organizační strukturu, možnosti kariérního růstu, rozdělení odpovědnosti a rozhodovacích pravomocí a další prvky, které pracovní prostředí utvářejí,“ vysvětluje Petr Šimon, vedoucí oddělení rozvoje a vzdělávání zaměstnanců odboru Kvalita ZČU.

Průzkum se zaměří také na spravedlivé odměňování, možností slaďování práce a osobního života a v neposlední řadě také na adaptaci po návratu z mateřské dovolené. Univerzita si od auditu slibuje, že jí pomůže v získání důležitých podkladů pro další fungování a zajištění příjemného prostředí.

Zkušenosti v oboru, který je spíše doménou mužů, má Eva Vašíčková, studentka druhého ročníku doktorského studia na Fakultě strojní ZČU. Svou budoucnost vidí ve vědě a výzkumu, a to přímo na půdě ZČU.

„Univerzita mi dala hodně a ráda bych jí to svým způsobem vrátila. V mém oboru se zatím příliš žen nepohybuje, ale musím říct, že v průběhu studia jsem narazila spíše na lidi, kteří mi fandili a podporovali mě. Podle mého názoru je nutné nastolit takové podmínky, které budou odrážet potřeby žen. Na jednu stranu je skvělé, že zde platí jednotné a stejné podmínky pro všechny, na druhou stranu je podle mě důležité zohlednit fakt, že ženy odcházejí na mateřskou dovolenou, což s sebou nese jistá omezení, co se týče jejich budoucí kariéry ve vědě a výzkumu,“ domnívá se Vašíčková.

Základní obrysy plánu rovných příležitostí chce mít univerzita do konce roku, finální dokument by měl být v první polovině roku 2022. „Rovný přístup je důležitým tématem známky HR Award, kterou uděluje Evropská komise výzkumným institucím, jež se zavázaly dodržovat Strategii lidských zdrojů pro výzkumné pracovníky,“ připomíná Šimon a dodává, že ocenění HR Award získalo už šest součástí ZČU.

Plán rovných příležitostí ale souvisí také s připravovaným programem Horizont Evropa, který bude velmi pravděpodobně jednou z podmínek pro podávání žádostí v rámci tohoto programu evropské spolupráce v oblasti vědy a výzkumu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZČU

Štítky Západočeská univerzita, plán rovných příležitostí, věda, výzkum, Západočeská univerzita v Plzni, mateřská dovolená, Eva Vašíčková, Evropská komise, Fakulta strojní Západočeské univerzity v Plzni, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaké pozice žen ve vědě a výzkumu? To ukáže genderový audit na ZČU  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.