Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Ptačí chřipku odhalili veterináři v malochovu na Plzeňsku

Na úhyn zvířat upozornila veterináře chovatelka slepic ve vesnici Bzí nedaleko Přeštic na jižním Plzeňsku. Inspektoři brzy potvrdili, že vše způsobila ptačí chřipka. Do dnešního dne zahynulo 21 kusů drůbeže, další ptáci vykazovali příznaky onemocnění. Státní veterinární správa proto vyhlásila v okolí mimořádná veterinární opatření.

V České republice se jedná už o páté ohnisko ptačí chřipky v letošní roce. To poslední odhalili inspektoři ve vesnici Bzí. Podle Státní veterinární správy (SVS) jde o malý domácí chov okrasných slepic, jejich vejce si majitelka schovávala pro vlastní potřebu.

„Chovatelka ve čtvrtek v podvečer nahlásila na krizovou linku SVS úhyn několika slepic a jednoho kohouta. Při šetření na místě dnes veterinární inspektoři zjistili, že do dnešního rána došlo k úhynu celkem šesti z celkového počtu 21 kusů drůbeže, další kusy vykazovaly klinické příznaky nákazy. Vyšetření uhynulých kusů dnes potvrdilo v chovu ptačí chřipku H5N8. Jak se nákaza do chovu dostala je předmětem aktuálního šetření,“ uvedl mluvčí SVS Petr Majer.

Zbývající kusy veterináři šetrně usmrtí a těla zlikvidují. Jako v dalších případech výskytu nákazy vymezí tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo takzvaného dozoru o poloměru deseti kilometrů.

„V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření. V rámci mimořádných veterinárních opatření bude zejména omezen pohyb drůbeže do a z pásem a budou provedeny soupisy chovů drůbeže,“ dodal Majer.

Subtyp choroby H5N8 je sice nebezpečný pro ptáky, na člověka se ale nepřenáší. V Česku se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. V našem kraji takto nemoc postihla například obec Bohy na severním Plzeňsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, malochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa, veterinární lékař, Státní veterinární správa České republiky, Česko, ptáci, Přeštice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipku odhalili veterináři v malochovu na Plzeňsku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.