Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, velké strany už nebudou zvýhodněné

, aktualizováno 3. února 2021, 15:25

Osm měsíců před volbami do Poslanecké sněmovny zrušil Ústavní soud (ÚS) část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Nález dopadá už na říjnové volby, soud ale dospěl k názoru, že politici mají na změnu zákona čas. Objevila se ale i kritika od politologů či ústavních právníků, že rozhodnutí mělo přijít dřív. Opozice změnu vítá, podle premiéra se naopak předseda soudu Pavel Rychetský snaží ovlivňovat výsledky voleb.

ÚS rozhodoval na základě podnětu 21 senátorů z různých klubů, jemuž vyhověl jen zčásti. Zrušil klauzuli, jež pro koalice stran a hnutí stanovila pro vstup do Sněmovny sčítání pětiprocentních klauzulí podle počtu subjektů a několik klíčových prvků v systému voleb, včetně rozdělování mandátů v jednom skrutiniu za použití d´Hondtovy metody. Systém podle soudu znevýhodňoval menší strany. Hlasy voličů různých stran a v různých krajích ve výsledku neměly stejnou váhu. Koalicím stran taky nově stačí pro vstup do Sněmovny pět procent hlasů voličů.

„Kombinace d´Hondtova volebního dělitele s nestejně velkými 14 kraji výrazně zasahuje do rovnosti volebních hlasů," uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Právě on byl ale členem vlády, která v roce 2001 navrhla současnou podobu zákona o volbách do parlamentu.

Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je rozhodnutí soudu akutní výzvou k přijetí volební novely a Senát je připraven jednání se Sněmovnou iniciovat. Kvůli přípravě novely se sejde senátní ústavní komise.

Volební kraje mohou dál kopírovat hranice krajů jako vyšších územně-samosprávných celků. K dosažení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů postačí podle soudu změny při rozdělování mandátů v krajích. Ministerstvo vnitra chce podle Hamáčka nabídnout čtyři varianty řešení. Klíčové bude podle něj, na kolik volebních obvodů zemi rozdělit.

Odklad vykonatelnosti nálezu na období po volbách by ale podle ÚS snížil legitimitu nové Sněmovny, a mohl by vést k riziku zpětného zneplatnění hlasování správním soudem. Ústavní právníci rozhodnutí hodnotí jako správné. Dosavadní pravidla podle nich deformovala rovnost volebního práva a tvořila disproporce v zastoupení stran ve Sněmovně. Mělo ale padnout dřív.

Zeman koncem loňského roku vyhlásil volby na 8. a 9. října. Zásah do probíhajícího volebního procesu považuje podle svého vyjádření v dopise soudu za ústavně nezodpovědný, protože už začala volební kampaň a organizace voleb. Podle ÚS se ale rozhodnutí nedotkne organizace nadcházejících voleb. Rizika spojená se změnou volebních pravidel "v průběhu hry" by prý nastala až po uplynutí lhůty pro podávání kandidátních listin, tedy v srpnu 2021.

Opozice zrušení části zákona vítá

Předseda Pirátů Ivan Bartoš novinářům sdělil, že Ústavní soud potvrdil dlouhodobý názor Pirátů i Starostů a nezávislých, že hlasy voličů musí mít stejnou váhu. „Aditivní klauzule byla pozůstatkem opoziční smlouvy, dlouhodobě jsme prosazovali její snižování," uvedl Bartoš. Nutnost, aby koalice získaly pro vstup do Sněmovny násobně více hlasů než jednotlivé strany, podle něj deformovala rovnou politickou soutěž a omezovala spolupráci politických subjektů.

Piráti a Starostové jsou podle něj připraveni jednat tak, aby se volební zákon rychle doplnil a volby se mohly řádně konat. „Věřím, že ve Sněmovně i Senátu najdeme rychlou shodu, první schůzka má být již v úterý. Na koaliční spolupráci Pirátů a Starostů se verdiktem Ústavního soudu samozřejmě nic nemění," uvedl Bartoš. 

Podle předsedy ODS Petra Fialy bude úkolem politických stran v co nejkratším čase najít řešení. „ODS je na tato jednání připravena, budeme se snažit být co nejvíce konstruktivní a dosáhnout dohody napříč politickým spektrem i oběma komorami tak, aby nedošlo k další destabilizaci politického systému," uvedl Fiala na dotaz novinářů. 

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka napsal, že rozhodnutí vede k narovnání pokřiveného prostředí. „Aby hlasy voličů v menších krajích, kteří volí strany výsledkem pod deset procent, nebyly diskriminovány jako doposud. Za KDU-ČSL jsme připraveni vést konstruktivní jednání s ostatními stranami, abychom našli řešení," dodal. 

Podle Starostů dalo rozhodnutí ÚS za pravdu názoru, že dosavadní systém byl diskriminační a porušoval ústavně garantované právo rovnosti hlasů. „Teď je díky práci senátorů šance to změnit," řekl šéf STAN Vít Rakušan. Starostové jsou podle něj připraveni na urychlené společné jednání zástupců všech stran. „Musí začít připravovat takovou změnu volebního zákona, která bude spravedlivá pro všechny občany naší země a každý volič v letošních volbách bude mít stejnou váhu hlasu a nebude se cítit volebním systémem bitý," konstatoval.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvítala "odstranění nespravedlností" směrem k malým stranám. „Je jednoznačně správné a vítám je. Na druhou stranu soud měl na rozhodnutí tři roky, ale rozhodl velmi blízko letošním volbám, čímž vytvořil velkou nejistotu," napsala. Doufá v to, že všechny strany se budou snažit nalézt shodu. Za zvláštní považuje rozhodnutí, že volební kraje jsou ústavně v pořádku, ale přepočet na mandáty nikoliv. „Nejjednodušší řešení by bylo zavést celorepublikovou kandidátku," doplnila.

Babiš: Ústavní soud se snaží ovlivnit politickou situaci

„Jsem si vědom, že rozhodnutí soudu musím respektovat a není proti němu žádné obrany. Ale soudu musí být jasné, že v nejtěžším období, kdy celá země trpí pandemií, otřásá důvěrou občanů v náš politický systém," uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Ústavní soud podle něj definitivně ztratil všechny zábrany a snaží se ovlivnit politickou situaci v zemi, což mu absolutně nepřísluší.

Babiš nepovažuje za reálné, aby se Sněmovna rychle shodla na novém znění zákona. „Načasování je jasný důkaz, že jde o účelové politické rozhodnutí. Ústavní soud způsobí to, že další vlády budou neakceschopné, Sněmovna nefunkční, bude téměř nemožné udělat vládní většinu," uvedl Babiš. Dodal, že se mění pravidla, která platila dvacet let. „Jde o další způsob, jak odstranit Babiše z politiky," doplnil. Zemi podle něj rozhodnutí uvrhne do politického chaosu.

Takto závažná změna systému, který bez problému funguje roky, by měla být předmětem široké a neuspěchané debaty, nikoliv výsledkem jedné žaloby, uvedl Babiš. „Nevěřil jsem, že je v ČR možné zneužít právní systém takovým způsobem, který bortí ústavní systém naší země," doplnil.

Rychetský podle Babiše evidentně není nestranným ústavním soudcem. „Opakovaně mluví o tom, že některé strany by ve Sněmovně neměly být, snaží se ze své pozice ovlivňovat aktivně výsledky voleb," vysvětlil Babiš. Zdůraznil, že na rozdíl od Rychetského byl zvolen ve svobodných volbách a "nesedí 18 let na jedné židli". Vyzval Rychetského, aby se vyjádřil k tomu, zda bude za opoziční hnutí STAN kandidovat za dva roky na funkci prezidenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky Ústavní soud, volby, zákon, koalice, hlasy, spravedlnost, Ústavní soud České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, Pavel Rychetský, Andrej Babiš, volební právo, Starostové a nezávislí, Petr Fiala, Ivan Bartoš, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, velké strany už nebudou zvýhodněné  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.