Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Jednání krajského zastupitelstva bylo krátké, nečekaně ho přerušila epidemická situace

, aktualizováno 1. února 2021, 16:33

Stejně rychle jako začalo, tak stejně rychle také skončilo. Řeč je o dnešním jednání Zastupitelstva Plzeňského kraje, které dnes dopoledne trvalo jen několik málo minut. Potom ho náhle hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) předčasně ukončila. Okamžitě oznámila, že přerušené jednání zastupitelstva bude pokračovat v náhradním termínu 15. února. Důvodem byla epidemická situace, někteří zastupitelé totiž měli onemocněli covidem-19.

Jednání zastupitelstva, kterého se zúčastnilo 36 zastupitelé se dnes uskutečnilo částečně online. Po úvodních formalitách zastupitelé chválili jen bod č. 1, což byla Volba přísedících Krajského soudu v Plzni a bod č. 38, tedy Podpora sociálních služeb dle zákona o sociálních službách, Plzeňský kraj pro rok 2021. Potom se jednání přerušilo a ukončilo.  

„Zjistilo se dnes ráno, že někteří zastupitelé byli covid pozitivní, ti byli (dnes) doma. S těmi lidmi se setkal zastupitelský klub Pirátů a STAN. Z toho důvodu paní hejtmanka rozhodla, že dnešní jednání bude pouze o nejnutnějších bodech, které hoří,“ uvedl náměstek hejtmanky Marek Ženíšek (TOP 09).

Podle dalšího náměstka Pavla Čížka (STAN) je důvodem přerušení epidemická situace ve společnosti i v zastupitelstvu i s ohledem na výskyt nakažlivější mutace koronaviru. „Některým zastupitelům, kteří tu nebyli, nebylo úplně dobře a půjdou teprve k lékaři. Je to předběžná opatrnost, abychom se tu nesešli,“ vysvětlil náměstek hejtmanky pro oblast dopravy.

Podle náměstka hejtmanky Rudolfa Špotáka (Piráti) se ve čtvrtek sešlo 11 ze 14 zastupitelů Pirátů a STAN, z nichž měl poté jeden příznaky covidu. Špoták byl dnes s Josefem Bernardem (náměstek hejtmana za STAN) a Pavlem Haisem (krajský radní za Piráty) na odběrech v nemocnici ve Stodě a podle výsledku rychlotestu jsou všichni negativní. "Teď ještě čekáme na výsledek PCR testu, abychom to měli potvrzené," uvedl ve 13:30.

Podle něj podstupují testy všichni, kteří se ve čtvrtek sešli. "Myslím, že to bude v pohodě. Kolegu (zastupitele Pirátů), který měl příznaky, jsme asi 14 dnů neviděli, ten na setkání nebyl," uvedl. Podle Špotáka měl ale příznaky jeden zastupitel STAN, který přítomný byl a na výsledky čeká. "Všichni půjdou postupně na testy. Zatím nemám od nikoho zprávu, že by byl pozitivní," uvedl. Jasno by mělo být v úterý.

Podle Špotáka je rozumné, že hejtmanka dnešní jednání brzy přerušila. "Byla na tom všeobecná shoda. Kdybychom to nějak tušili, tak se nějak lépe připraví on-line, který byl jen jako rezerva pro maximálně 15 zastupitelů, kdyby z nich byl někdo v karanténě nebo pozitivní. Ale ve finále vznikla ta potřeba větší," uvedl.

Podle Špotáka teď právníci krajů prověřují, zda je skutečně nutné, aby dvě třetiny hlasujících zastupitelů byly přítomny na jednání fyzicky a zbývající třetina on-line. Pokud by jich bylo on-line více, mohl by podle Ženíška někdo v budoucnu verdikty napadnout. "Mělo by to být legislativně ošetřené tak, aby mohli všichni hlasovat on-line. Naše aplikace běží úplně super. Myslím si, že kdybychom byli všichni on-line, tak by se nic nestalo," dodal Špoták.

Zastupitelé schválili rozdělení 947 milionů korun na sociální služby

I když bylo jednání zastupitelstva velmi krátké, stačili schválit zastupitelé rozdělení 947 milionů korun na sociální služby pro letošní rok. Ve srovnání s rokem 2020 došlo k navýšení částky pro žadatele o dotace v sociálních službách o 90 milionů Kč.

Pro rok 2021 podalo žádost o dotaci na sociální služby celkem 105 organizací pro poskytování 236 sociálních služeb. „V letošním roce rozdělíme mezi žadatele o dotaci na poskytování sociálních služeb o zhruba 90 milionů korun více než v loňském roce, což je velmi dobrá zpráva v kontextu s tím, že v sociálních službách současně dochází k navýšení mezd o 10 procent pro pracovníky přímé obslužné péče. O tomto navýšení, které poskytovatelé musí zaměstnancům sociálních služeb vyplatit, jednáme s ministerstvem a paní ministryně Maláčová přislíbila dorovnání navýšených mezd během roku,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast sociálních služeb Rudolf Špoták (Piráti).

Plzeňský kraj potřebuje na pokrytí mezd, platů a odměn pracovníků v sociálních službách celkem 1,13 miliardy korun. Dotace ministerstva práce a sociálních věcí v současné době činí 979 milionů, přičemž z této částky je 32 milionů alokováno na reformu psychiatrické péče. Pro sociální služby tak zbývá částka 947 milionů korun.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jindra Radová / Plzeňský kraj

Štítky Zastupitelstvo Plzeňského kraje, covid, jednání zastupitelstva, sociální služby, Rudolf Špoták, COVID-19, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Ilona Mauritzová, ODS, mzda, Marek Ženíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednání krajského zastupitelstva bylo krátké, nečekaně ho přerušila epidemická situace  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.