Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

S vysílačkou na zádech doletěl čáp Kryštof z Plzeňska do Senegalu, teď si to tam užívá

Sluníčka v dalekém africkém Senegalu si i nadále ve zdraví užívá čáp Kryštof. Poslední červencový den byl vypuštěn na jižním Plzeňsku vybaven speciální vysílačkou na zádech, umožňující sledovat jeho pohyb. Od té doby se dokázal přemístit až do Afriky. Vzdušnou čarou je asi 5500 kilometrů od svého domova. Díky technice víme přesně, kde se Kryštof nachází.

„Momentálně Kryštof pobývá v okolí senegalského města Touba v regionu Diourbel a podle zaznamenaného pohybu navštěvoval přítok řeky Gambia Ríver u hranice Senegal- Gambie. Střídavě se vracel do Touba. Tam se zdržuje na místních skládkách a okolí, kde je v této době dost kobylek, sarančat a nepohrdne ani termity,“ uvedl šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň, který má o čápovi nejnovější zprávy.

Let čápa Kryštofa sleduje a zaznamenává specialista Bohumil Mášek. Dvakrát za den kontroluje na monitoru svého počítače téměř každý jeho krok, přelet i pohyb. Kryštof je tři roky starý čáp, což je mezi čápy už mazák. V reálu to znamená, že byl v Africe minimálně už tři zimy, tato je jeho čtvrtá. „U čápů bílých jsou tři roky zároveň i věkem dospívání ve znamení hledání partnera a v následném roce i hnízda a hnízdění. To by podle všeho mohlo proběhnout tento rok právě u nás v ČR a ideálně na západě Čech kde vyrůstal,“ konstatoval Makoň.

To je však ještě hodně daleko a poměrně i hodně nejisté, jelikož v současné době je Kryštof tisíce kilometrů od svého domova. Navíc i v Africe na naše čápy číhá mnoho nebezpečí. Navíc ho čeká i dlouhá cesta zpět do Česka.

FOTOGALERIE: Čáp Kryštof cestuje do Afriky

Neděle, 31. ledna 2021, 18:45

FOTOGALERIE: Čáp Kryštof cestuje do Afriky
FOTOGALERIE: Čáp Kryštof cestuje do Afriky

Čápa bílého jménem Kryštof kroužkovali pracovníci Dobrovolného ekologického spolku - ochrana ptactva DESOP jako malého na hnízdě v Brodu nad Tichou na Tachovsku v červenci roku 2017. Potom o jeho pohybu dlouho nic nevěděli. Až letos spadl u Města Touškova na severním Plzeňsku v noci z radiovysílače do oplocení a nemohl se dostat ven. „Tady jsme ho také 19. 6. 2020 odchytili, podle ornitologického kroužku identifikovali a lehce potlučeného převezli k nám na Záchrannou stanici živočichů v Plzni,“ informoval šéf stanice Karel Makoň.

Rekonvalescence potlučeného Kryštofa nebyla zrovna snadná a trvala poměrně dlouho. „Jelikož jsme však věděli, že se jedná o staršího ptáka, který za svůj život musel být už minimálně třikrát na zimovišti třeba v Africe, rozhodli jsme se, že mu dáme vysílačku. Jak jsme řekli, tak se stalo a 31. 7. 2020 jsem Kryštofa s Bohoušem Máškem vypouštěl u Chocenic na Blovicku na louky nad rybníkem,“ popsal Makoň začátky sledování čápa Kryštofa. 

Od Chocenic se následně Kryštof přesunul ke Komornu (PJ), kde spolu s dalšími bílými čápy vydržel několik dní a cpal se hraboši z místní louky. Poměrně dlouho pak čekali experti, kdy a jakým směrem se Kryštof vydá na zimoviště. „Když naprosto neomylně zamířil do Německa místo Rakouska, jako doposud námi sledovaní čápi, chytali jsme se s Bohoušem za hlavu, že budeme mít dalšího čápa zimujícího v nějakém německém ptačím parku. To se stalo už v případě dříve sledovaného čápa Arnošta. Jenže Kryštof přes Německo pouze přelétl, škrtnul Švýcarsko a přes Francii to vzal rovnou do španělského Madridu.“

Ornitologové se domnívali, že Kryštof bude zimovat na nějaké skládce komunálního odpadu ve Španělsku, jako to v posledních 10 letech s oblibou dělají někteří čápi kroužkovaní v Plzeňském kraji. Jenže Kryštof opět překvapil! Pokračoval dál přes Estrecho de Gibraltar do Maroka, chvilku podél pobřeží Atlantského oceánu. Z Maroka jižně dolů na hranici Mali a Mauritánie, kterou přelétl v celé její délce až do Senegalu. A tak pobývá až doposud. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky čáp Kryštof, cesta do Afriky, sledování čápa, čáp s vysílačkou, DESOP, Karel Makoň, Senegal, Plzeňský kraj, Afrika, Česko, Německo, Gambie, Maroko, Chocenice, Francie, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S vysílačkou na zádech doletěl čáp Kryštof z Plzeňska do Senegalu, teď si to tam užívá  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.