Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Svět si připomíná 76 let od osvobození Osvětimi, ze vzpomínek pamětníků dodnes mrazí

Pouhý den předtím, než do koncentračního tábora vstoupila Rudá armáda, stihli Němci zničit záznamy v archivech, vyhodit do vzduchu krematoria a zlikvidovat téměř všechny plynové komory. Jedna však zůstala a spolu s ní i 7000 vyhladovělých a nemocných vězňů, které nacisté nestačili přemístit nebo povraždit. Mezi nimi byl i tehdy devítiletý Jiří Fišer.

Smrt za ostnatým drátem koncentračního tábora nalezlo 1 100 000 mužů, žen a dětí. Ze všech deportovaných Židů se jich 960 tisíc nedožilo konce války. Poláků zde zemřelo 75 tisíc, vězněni zde byli i Romové z nichž 21 tisíc nepřežilo. Převezeno sem také bylo 15 tisíc válečných zajatců ze SSSR, všichni zahynuli. Ostatní národnosti tvoří 10-15 tisíc obětí, nejpočetnější skupinou byli Češi, kterých zde podle Státního muzea Auschwitz-Birkenau mohlo zahynout až 9 tisíc

27. ledna si připomínáme Den památky obětí holokaustu, před 76 lety v tento den osvobodila Rudá armáda největší nacistický vyhlazovací tábor Osvětim. O jeho existenci se dozvěděli pár dní před tím, než na místo dorazili, nikdo však netušil, jaké hrůzy spatří.

Dva dny před příchodem Rusů musel Jiří Fišer se svým bratrem a dalšími vězni opustit tábor Birkenau, který byl jen několik kilometrů od tábora Auschwitz I. „Polovina starých lidí tam vůbec nedošla. Zastřelili je. Cesta z Birkenau do Osvětimi byla posetá mrtvolami. My jsme šli vepředu, vždycky jsme slyšeli ránu,“ vzpomínal na okamžiky před osvobozením Jiří Fišer v rozhovoru s Vítem Lucukem pro sbírku Paměť národa.

Do tábora se dostal spolu se svým bratrem, dvojčetem. Devět měsíců pak strávili u nechvalně proslulého lékaře Josefa Mengeleho, který na nich prováděl své výzkumy. Bratři měli štěstí, nejdrastičtější pokusy je minuly.

„Koncem války nám vyměnil krev, což jsme přežili. Také na nás zkoušel očkovací látky. Naočkoval nás tou stejnou a pak zjišťoval, jestli bude mít na nás stejné následky. A měly, vždycky jsme chytli horečku buď oba, nebo ani jeden. A on to všechno zapisoval,“ uvedl Jiří Fišer.

Sourozenci Jiří, Věra a Josef Fischerovi zachyceni ještě před válkou. Zdroj: Paměť národa

Stejně tak sledoval jejich výšku a váhu a jestli se vyvíjejí stejně. „Některá dvojčata jeho lékaři operovali, aby zjistili, jestli mají stejně velká játra nebo srdce. Hodně, hlavně starších dvojčat nepřežilo,“ konstatoval pamětník.

Chlapcům zde také odebírali až litr krve, kterou posílali na frontu pro raněné vojáky. Většina z dvojčat, která Mengeleho pokusy přežila, shodně vypovídá, že se jim dostávalo jistých výhod. Pravidelná hygiena, lepší příděly potravin i kavalce se slámou. Jiří také popsal, že si pamatuje dobře oblečeného doktora, co se k dětem choval mile a slušně.

Paměť národa zaznamenává vzpomínky pamětníků, kteří byli svědky událostí 20. století. Jedná se o jednu z nejrozsáhlejších sbírek v Evropě. Online databáze je veřejnosti přístupná od roku 2008. Projekt spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum, a to díky podpoře soukromých dárců. Zapojit se můžete i vy vstupem do Klubu přítel Paměti národa

Nakonec vojáci odvezli oba bratry a děti do dětského domova v Košicích, kde si je vyzvedl jejich strýc. Posléze se dozvěděli, že zemřelo na šedesát členů jejich širší rodiny, včetně otce a maminky se starší dcerou, které zavraždili v plynové komoře v Osvětimi.

Celý příběh Jiřího Fišera se můžete přečíst v Magazínu Paměti národa.

Oběti holokaustu si připomenou v Senátu i v Terezíně

Dnes se v Senátu uskuteční tradiční vzpomínkové setkání na kterém vystoupí předsedové parlamentních komor, ale také bývalá vězenkyně terezínského ghetta. V plánu je také česko-izraelské on-line setkání. Promluví zde například prezident Miloš Zeman či ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Od 18 hodin se pak bude živě streamovat koncert ze Španělské synagogy.

Židovské muzeum v Praze a Židovská obec v Praze pořádají od 18 hodin slavnostní koncert ve Španělské synagoze. Účastníky přivítá ředitel Židovského muzea Leo Pavlát a projev pronese předseda Židovské obce v Praze František Bányai. Součástí koncertu bude také krátká virtuální prohlídka Španělské synagogy a její nové expozice. Koncert bude přenášen přes YouTube kanál Židovského muzea v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons | Zdroj Paměť národa

Štítky historie, výročí, Den památky obětí holokaustu, Osvětim, Paměť národa, Auschwitz, Jiří Fišer, Rudá armáda, dvojčata, válka, koncert, holokaust, Španělská synagoga, Židovské muzeum v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svět si připomíná 76 let od osvobození Osvětimi, ze vzpomínek pamětníků dodnes mrazí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.