Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pod bruslařem se prolomil led, vytáhnout z ledové vody ho museli hasiči

Led neunesl muže, který si vyrazil zabruslit na hladinu Kamenného rybníka v Plzni. Z vody se ho naštěstí podařilo dostat včas, byl však silně podchlazený a musel do nemocnice. Každý rok hasiči upozorňují, aby lidé bez uvážení nevstupovali na zamrzlou plochu vodních nádrží. V posledních dnech sice mrzlo, tloušťka ledu ale na mnoha místech rozhodně není dostatečná.

„Před druhou hodinou vyjeli hasiči ze stanice Košutka k muži, který se propadl ledem. Na místo se nám podařilo dorazit včas a muže jsme s pomocí záchranného pásu dostali z vody ven," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar

Silně podchlazeného muže transportovali záchranáři do Fakultní nemocnice Plzeň. 

Už dnes ráno se lidé na sociálních sítích dotazovali, kam si mohou jít v Plzni zabruslit. Mnoho diskutujících jim pak poskytuje zaručené rady, kam vyrazit. Hasiči každým rokem apelují na veřejnost, aby si uvědomila všechna rizika. Shrnout se to dá do jednoho pravidla: Pokud nevíte, jak je led tlustý, nevstupujte na něj!

„Při proboření ledem následuje tepelný šok, velmi rychle dojte ke ztrátě citlivosti a pohyblivosti rukou, poté následují paže a chlad postupně ochromuje celé tělo. Při záchraně člověka z ledové vody je tak zásadním faktorem čas a schopnost rozložit svoji hmotnost do co největší plochy. Ačkoliv jsme na takové zásahy vycvičeni a vybaveni, byli bychom rádi, aby nikdo nemusel takový náš zákrok zažít,“ dodal Poncar.

Za bezpečnou tloušťku ledu se považuje minimálně 15 centimetrů. Podle hasičů lze uplatnit jednoduché pravidlo, jestliže je pět dní po sobě -5 °C, nabyde led síly 10cm.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS ČR + ZZS PK

Štítky hasiči, led, zima, bruslař, záchrana, Plzeň, HC Škoda Plzeň, Kamenný rybník, Fakultní nemocnice Plzeň, Košutka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod bruslařem se prolomil led, vytáhnout z ledové vody ho museli hasiči  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.