Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obce i nadále odmítají úložiště jaderného odpadu. Stát každé z nich pošle milion

Do roku 2065 by v ČR mělo vzniknout úložiště jaderného odpadu. Do loňska se při hledání místa pro úložiště uvažovalo o devíti lokalitách. Z původního seznamu mezi čtyři uvažované lokality „postoupily“ Hrádek a Horka – obě na Vysočině, Březový potok na Klatovsku a Janoch u Temelína. Před Vánocemi vláda rozhodla, že na právě těchto čtyřech lokalitách budou v budoucnu probíhat průzkumné práce.

Obce a spolky z možných lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu se dál chtějí proti stavbě bránit. Využít plánují všechny dostupné legální možnosti, od informačních aktivit až po případné právní kroky. To dnes na on-line tiskové konferenci Platformy proti hlubinnému úložišti uvedli zástupci obcí tří ze čtyř uvažovaných lokalit - Březový potok na Klatovsku, Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku. Nesouhlasný postoj k výstavbě úložiště zaujímá také poslední možná lokalita - Janoch u Temelína. Zástupce z této lokality na dnešní tiskové konferenci chyběl.

Úložiště jaderného odpadu v čase

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Finální a záložní lokalita má být určena do roku 2030.

Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.

„Se zařazením našich obcí mezi lokality, kde bude pokračovat hledání úložiště, zásadně nesouhlasíme, nevnímáme ho jako objektivní. Při svých dalších krocích proti úložišti se budeme opírat o výsledky místních referend, která se u nás uskutečnila a v nichž občané úložiště odmítli," řekl dnes Petr Piňos (ČSSD), starosta Budišova z lokality Horka.

Nedůvěryhodnost celého procesu 

Aktuální situaci na lokalitě Hrádek na Jihlavsku, která leží na území obcí Boršov, Cejle, Dolní Cerekev, Hojkov, Milíčov, Mirošov, Nový Rychnov a Rohozná, dnes dopoledne přiblížil i místostarosta Cejle Antonín Seknička (Sdružení nezávislých kandidátů Cejle): „Vládní potvrzení výběru i naší lokality po přehlížení připomínek, bez legitimní oponentury a další odklady zákona o zapojení obcí, znovu jen dokazují nedůvěryhodnost celého procesu výběru."

Obě obce jsou členy Platformy proti hlubinnému úložišti, které sdružuje 35 obcí a měst a 16 spolků a postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizuje. Zástupci platformy dnes dále uvedli, že se mimo jiné obrátí se žádostí o aktivní pomoc na nově zvolené samosprávy dotčených krajů a další politiky. V nadcházející aktualizaci vládní Koncepci nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem pak budou prosazovat dlouhodobé skladování jako alternativu uložení do zemské hlubiny.

„Čertovské" peníze od ministerstva

Ministerstvo průmyslu a obchodu na začátku ledna uvedlo, že každá obec z možných lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu brzy obdrží milion korun. „Počítá s tím novela atomového zákona, která od Nového roku nabyla účinnosti,“ uvedla mluvčí úřadu Štěpánka Filipová. Jednorázový příspěvek podle Filipové obdrží 53 obcí ze všech devíti původně zvažovaných lokalit. Další kompenzace pro vybrané obce budou následovat, řekla tehdy.

Odpustek od státu? Každá obec z lokalit vytipovaných pro jaderné úložiště obdrží milion

Milion korun už brzy obdrží každá obec, jež se nachází na území původních devíti lokalit, se kterými se počítalo pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu. Umožní to novela atomového zákona, platící od 1. ledna letošního roku. Další...

Toto téma zaznělo i na dnešní tiskové konferenci. Zástupci platformy potvrdili, že peníze obce už obdržely. Petr Klásek, starosta obce Chanovice z lokality Březový potok a mluvčí platformy je označil jako „čertovské". „Pro nás peníze nejsou vůbec rozhodující. My jsme je nikdy nechtěli," dodal. Zástupci lokalit uvedli, že peníze již mají na účtě. Zatím je ale na nic  konkrétního nevyužili. Zdeněk Dvořák, starosta Dolní Cerekve, jež spadá do lokality Hrádek, redakci Drbny uvedl, že uvedené peníze zapojí do rozpočtu obce. „Vyrovnáme tím chybějící peníze po loňské daňové reformě. Peníze plánujeme využít především na předlažbu chodníků a odvlhčení budovy školy." 

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 51 členů (35 obcí a měst a 16 spolků) za účelem prosazení změny v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nebude omezovat jen na hlubinné úložiště. Platforma dále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto OÚ Chanovice

Štítky úložiště, jaderný, lokalita, Hrádek, Horka, Platforma, odpad, peníze, potok, Česko, okres Klatovy, Temelín, Vánoce, Kraj Vysočina, Cejle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce i nadále odmítají úložiště jaderného odpadu. Stát každé z nich pošle milion  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.