Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Blatný: Registrace na očkování se spustí 15. ledna, přednost dostanou senioři nad 80 let

Strategii pro očkování proti onemocnění covid-19 zveřejnilo na dnešní tiskové konferenci ministerstvo zdravotnictví. Podle ministra Jana Blatného (za ANO) se registrační systém spustí 15. ledna, kdy se budou moci začít hlásit senioři nad 80 let. V únoru se poté dostane na další skupiny obyvatel. Zdraví lidé přijdou podle Blatného na řadu až během léta.

Očkování proti covid-19 je dobrovolné a hrazené ze zdravotního pojištění. Dle posledních průzkumů by se nechalo očkovat až 65 procent české populace

„Jsme jedna ze zemí, která má přichystanou očkovací strategii. Myslím, že nejsme v ničem pozadu. Strategie byla v aktualizované verzi připravena před Vánoci. Úkolem tohoto metodického pokynu je stanovit proces očkování v České republice. Samotné provedení má čtyři fáze. První fáze nyní probíhá,“ řekl ministr zdravotnictví.

Skrze centrální registr se budou moci od 15. ledna hlásit senioři nad 80 let. Formulář za ně ale může vyplnit také rodinný příslušník nebo praktický lékař. Systém objednání na očkování bude vypadat podobně, jako v případě antigenního testování. Vyberete si kraj a centra, kde se bude očkovat. Registraci vám systém potvrdí prostřednictvím sms nebo emailu, stejnou cestou obdržíte i konkrétní termín, kdy se na očkování dostavit.

„Od 1. února bude systém fungovat i pro zbytek veřejnosti. Registrace je online přes formulář, který indikuje váš zájem, nikdo vás nenutí. Následně je vám přidělena určitá priorita. Pokud je vám nad 80 let, dostáváte se automaticky do nejvyšší priority. Jestliže je vám 65 let a máte cukrovku, potom máte prioritu vyšší než zdravý čtyřicátník. Systém tu vaši registraci drží až do doby, než jste očkováni. Když je termín volný, je vám ihned přidělen. Je to všechno chráněno i ze stran GDPR, takže je tam ověřování pomocí pin kódů,“ vysvětlil Blatný.

Každý, kdo očkování podstoupí, by měl taktéž dostat elektronický i papírový certifikát s potvrzením. „Výhledově si v případě cesty do zahraničí můžete na Czech POINTU ten certifikát vyzvednout. Připraveni jsme dobře, co bude ovlivňovat rychlost očkování je termín dodávky vakcín,“ dodal ministr.

Dušek: Změna hodnocení systému PES není žádná revoluce

Novým parametrem systému PES bude podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška podíl hospitalizovaných z důvodu covidu-19, kteří nebyli předtím zachyceni testem či trasováním. Všechny další parametry kromě podílu pozitivních testů zůstávají beze změny

„Dokud ten index nedosáhne rozumné úrovně, která by odpovídala alespoň třetímu stupni pohotovosti, tak nemá smysl ho hodnotit pro jednotlivé kraje. V tuto chvíli je napříč celou republikou velmi silné šíření komunitní nákazy. Nebudeme tedy ten index vyhodnocovat pro kraje. Tento index nejde vypočítat na úroveň okresu,“ shrnul Dušek.

Rizikové skóre je rozděleno do pěti pásem, na která jsou navázána různě přísná protiepidemická opatření týkající se například shromažďování, provozu škol, obchodů, restaurací, kultury, sportu a dalších oblastí lidského života. Podle ministra Blatného čekají úpravy i tyto tabulky, které nejspíše zveřejní v průběhu příštího týdne.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, Jan Blatný, očkování, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ladislav Dušek, Česko, Vánoce, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Czech POINT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blatný: Registrace na očkování se spustí 15. ledna, přednost dostanou senioři nad 80 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.