Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Od štědrovečerní večere rovnou k obřímu požáru sklárny, na Vánoce 2009 vzpomínají i novináři

O Štědrém dni bychom měli být se svými blízkými, společně povečeřet, podívat se na pohádky a rozbalit si pod stromečkem dárky. Jenže hasiči volno nemají, právě sváteční prosincové období je pro ně jedno z nejnáročnějších. Také média se musí připravit a mít do zásoby potřebné materiály. Samozřejmě musí jeden šťastlivec být na stráži, kdyby se přihodilo něco velkého. Právě 24. prosinec roku 2009 byl jedním z těchto dnů, kdy vzplála sklárna v Heřmanově Huti.

Na Štědrý den roku 2009 nebyl provoz sklárny v Heřmanově Huti v běžném režimu, do služby nastoupili pouze pracovníci zajišťující nepřetržitý chod sklářských pecí. Krátce po půl osmé večer došlo k závadě vyzdívky vany největší sklářské pece, která v té době obsahovala 120 tun rozžhavené skloviny. Ta se zachytila na hořlavých materiálech a mimo jiné i na dřevěných konstrukcích střechy ve výšce 20 metrů nad podlahou haly. Během několika málo sekund došlo ke vznícení většiny hořlavých materiálů v hale o rozměrech 40 x 80 metrů.

„Tenkrát mi napřed přišla sms zpráva o výjezdu spousty hasičů, ještě jsem to prověřovala, zároveň volala kameramana, abychom se sešli na místě a do toho se hned oblékala. Byli jsme zrovna na Vánoce u mámy,“ popisuje Tereza Maixnerová, která tehdy byla krajskou reportérkou celostátní televize.

Na místě zasahovalo celkem 106 hasičů, 14 policistů a tři záchranáři. Naštěstí nebyl nikdo během požáru zraněn. Zásah to byl ale náročný, při hašení požárníci spotřebovali veškeré místní zásoby vody. Uvnitř se také nacházelo několik tlakových nádob, které v průběhu hašení explodovaly. Vlivem těchto výbuchů nevydržela střešní konstrukce a zřítila se.

Zatímco televizní štáby na místě natáčely, píšící redaktoři museli neustále aktualizovat informace z terénu. 

„Zrovna v okamžiku, kdy se u nás doma začaly rozbalovat dárky, jsem dostal od hasičů informaci o velkém zásahu ve sklárně. Pracoval jsem tehdy pro tiskovou agenturu, a tak muselo jít okamžitě všechno stranou. A zatímco se rodina radovala z dárků, já měl na stole uprostřed roztrhaných vánočních papírů od dárků položený notebook a psal jsem jednu zprávu za druhou o boji s požárem podle toho, jaké jsem dostával od hasičů informace z místa. A tak to bylo vlastně celý večer a následující den,“ vzpomíná novinář Richard Beneš.

Celkové škody se vyšplhaly na 250 miliónů korun. Rakouský majitel sklárny pak chvíli zvažoval, zda sklárnu obnovit nebo přesunou provoz jinam. Nakonec vyhrála první varianta a po osmi měsících už zde stála zbrusu nová hutní hala a sklady.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv HZS PK

Štítky krimi, požár, Heřmanova Huť, sklárna, 2009, Vánoce, materiál, Štědrý den, Heřmanov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od štědrovečerní večere rovnou k obřímu požáru sklárny, na Vánoce 2009 vzpomínají i novináři  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.