Vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky – to je klasika, bez které by Vánoce snad ani nebyly Vánocemi. Vedle tradičních kousků se ale do mladých českých domácností pomalu dostávají také novinky jako vánoční makronky nebo cupcakes. Do popředí se také dostává odlehčená zdravější verze klasického cukroví.
Zdravějším receptům se na svém Instagramu věnuje i Anna Volfová. „Já bych tak řekla, že všichni mají rádi klasiku. Ale i ta se dá udělat zdravěji. Může to být třeba linecké cukroví s proteinem a pomazané domácí marmeládou z chia semínek a rozmixovaného ovoce,“ říká a dodává, že hitem sociálních sítí je raw cukroví neboli nepečené. „Mohou to být například raw perníkové kuličky z datlí,“ navrhuje.
Dalším ovšem poměrně nelogickým trendem je bezlepkové cukroví. Není však důvod, aby se lepku vyhýbali ti, kteří netrpí alergií nebo celiakií. „Dříve byl mýtus, že vše bezlepkové má nálepku „zdravé“, ale společnost už se posunula a tohle už si snad myslí jen minimum lidí. Každopádně bezlepkové pečení není zdravější, ba naopak bych řekla, že s tím těstem se tak špatně pracuje a je to o nervy, že lépe na tom budete, když se na tento (ne)trend vykašlete a uděláte klasické lepkové těsto,“ směje se Anna, která je sama celiak, proto jiné, než bezlepkové cukroví nesmí.
Nejlepší cukroví je ale stejně to, co máte rádi vy. Ono totiž to, co vypadá dokonale na sociálních sítích, nemusí ještě zdaleka také dokonale chutnat.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.