Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vánočních kaprů bude stejně jako vloni, rybí maso je u Čechů stále populárnější

Klatovské rybářství nabídne své úlovky na téměř třiceti místech v kraji, lidé také mohou navštívit rybí sádky v areálu vodárny, které nabízí například sumečky africké, jesetery nebo siveny. Tradičně jsou také ryby k zakoupení u Košináře. V celé republice bude přes 2 660 prodejních míst, což je o trochu více než v loňském roce.

Prodejci napříč republikou nahlásili celkem 2662 míst, kde budou prodávat vánoční kapry i další druhy ryb. Klatovské rybářství na svých stránkách uvádí 29 prodejních míst, zkrátka, kde jste je našli loni, budou i letos. Na vánoční hody zvou i sádky v areálu Vodárny Plzeň, které se specializují především na lososovité druhy ryb jako je siven americký, pstruh potoční nebo pstruh duhový. Dále pak na různé druhy jeseterů nebo populární sumečky africké. Pokud neradi experimentujete a sázíte na klasiku, můžete vyrazit ke Košináři, kde se od pátku prodávají kapři a amuři.

Prodej s sebou nese i řadu pravidel, na které dohlédne Státní veterinární správa (SVS). Jen vloni prošli inspektoři téměř tisícovku prodejních míst, nedodržení podmínek zaznamenali ve čtyřech procentech případů, většinou se jednalo o administrativní nepřesnosti, závažné přestupky nebo dokonce týrání zvířat zjistili jen v ojedinělých případech.

Při kontrolách veterinární inspektoři standardně sledují, zda veškeré činnosti spojené s prodejem ryb probíhají v odpovídajících hygienických podmínkách. Kontrolována jsou také pravidla welfare, zejména, jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda prodejci nepřeplňují kádě,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád

V souvislosti s pandemií se také kontroly zaměří na dodržování ochranných prostředků, rozestupů a dalších protiepidemických opatření.

Co se týče popularity pokrmů z rybího masa, můžeme říct, že jsou mezi Čechy stále oblíbenější. Podle Českého statistického úřadu spotřeba stále roste poslední tři roky. V roce 2017 například připadalo 5 kilogramu ryb na obyvatele, loni už to bylo o kilogram více.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kapr, prodejci, SVS, Státní veterinární správa, Plzeňský kraj, Vánoce, ryby, Státní veterinární správa České republiky, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Český statistický úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánočních kaprů bude stejně jako vloni, rybí maso je u Čechů stále populárnější  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.