Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Méně poutačů i světel na hospodách, Prazdroj bojuje proti vizuálnímu smogu

Do boje s nadměrným vizuálním smogem, tedy s agresivní reklamou, která se nehodí do prostředí a ruší lidi v českých městech a vesnicích se pustil Plzeňský Prazdroj. Snahou je omezit nadbytečné reklamní poutače a světelné efekty na fasádách hospod a restaurací. Zůstat by mělo jen přehledné označení provozovny i čepovaného piva.

„Zatím jsme vylepšili 91 českých hospod. Začali jsme už na jaře, kdy byly hospody zavřené a měly tak prostor řešit úpravu svého exteriéru. Na podzim byla bohužel situace podobná, proto někteří majitelé využili absenci hostů k úpravám svých podniků, a my jsme se jim v tom snažili pomoci,“ říká Markéta Bláhová, která má projekt na starosti.

Prazdroj sám sice žádnou hospodu a restauraci nevlastní ani neprovozuje, ale jako jedna z nejznámějších a nejviditelnějších tuzemských firem si uvědomuje odpovědnost za to, jak navenek působí podniky, kam dodává pivo i svá reklamní označení. Proto ve spolupráci s předními tuzemskými odborníky z oblasti designu, architektury a reklamy v čele s Veronikou Rút Fullerovou odstartoval svůj projekt s názvem Fresh Outlet.

Pivovar se rozhodl zásadním způsobem změnit prezentaci svých značek ve veřejném prostoru, ať už jde o firemní nápis, poutač, polep nebo směrovku u silnice. „Nový směr snižuje počty venkovních reklamních prvků i množství použitých světel a tlumí používané barvy. Redukuje také počet venkovních polepů v oknech. Zjednodušili jsme design reklamních prvků, aby nepůsobil rušivě, a exteriér každé z provozoven řešíme jako jeden celek. S některými hospodami pak řešíme vylepšení komplexně včetně nové fasády,“ popisuje Veronika Rút Fullerová.

Majitelé i provozovatelé hospod a restaurací vždy musí s úpravami souhlasit a dát jim zelenou. „Nemůžeme jim nic nařizovat, jde o jejich majetky a podnikání. Pilotní projekty ale ukazují správnost nového směru, hosté i hospodští změny oceňují,“ říká Markéta Bláhová.

Nový styl pro názvy provozoven vytváří nová sada písmen, která je větší a podsvícená led páskem skrytým v liště, takže je i lépe viditelná z dálky. Ačkoliv je řada prvků v rámci projektu Fresh Outlet jednotná, pivovar nezapomíná na osobitost každého podniku. „Pro každou hospodu či restauraci vybíráme každý nosič individuálně s ohledem na její charakter a umístění v obci,“ dodává Markéta Bláhová.

Nový přístup je zároveň v souladu s novou politikou mnoha tuzemských měst, která se rozhodla reklamu ve veřejném prostoru regulovat. Prazdroj s nimi svůj záměr konzultuje, podílí se na veřejné diskusi a s některými radnicemi například v Plzni spolupracuje při tvorbě manuálů pro reklamu ve veřejném prostoru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky hospoda, Plzeňský Prazdroj, a. s., reklama, restaurace, Markéta Bidlasová, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Méně poutačů i světel na hospodách, Prazdroj bojuje proti vizuálnímu smogu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.