Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čeští pendleři hodnotí rozhodnutí o zrušení povinných testů v SRN neutrálně

Čeští pendleři dojíždějící za prací do Německa, hodnotí neutrálně zrušení povinných testů na koronavirus. Bavorský nejvyšší správní soud v úterý dočasně zrušil nařízení, že se lidé jezdící za prací či za studiem z ČR a Rakouska musí každý týden testovat. Spousta firem to má stále jako interní nařízení.

Pro zaměstnance verdikt soudu moc velký význam nemá, protože Němci testy bez problémů pendlerům propláceli. "Pro české pendlery nebyl zas takový problém si jednou týdně dojít na test," uvedl Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic. On sám se stále nechává testovat každou neděli na další týden.. Ve firmě, kde Průha pracuje, jen odevzdá účet a peníze dostane obratem zpět. A podnikům to pak zaplatí bavorský stát.

Soud v úterý zrušil testy, povinné od 23. října, s okamžitou platností. "Policie už nemůže kontrolovat lidi, jestli ho mají," řekl Průha. Bavorský verdikt chápe neutrálně, protože někomu naopak testování vyhovovalo. Měl jistotu, že je negativní a byl to vlastně test pro celou rodinu. Například pendleři chodili v neděli ráno do plzeňské fakultní nemocnice, která jim po 14:00 posílala výsledky. Pokud byli negativní, manželky mohly bez obav jet na návštěvy k rodičům. "Není to jen hloupá povinnost, ale má to i nějaké pozitivní přínosy," řekl Průha. Také kvůli tomu, že současné denní nárůsty nakažených v Německu už jsou vyšší než v ČR.

"Je to zatím předběžné opatření. Uvidíme, jak se k tomu postaví spolkové země a jak to budou uvádět do praxe," uvedla šéfka Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová. Podle ní testování pendlery výrazně neomezovalo, díky němu byli klidnější nejen oni, ale i jejich rodiny, které se nebály. "Bylo to zdarma, Německo se k pendlerům postavilo dobře. Nemyslím, že by byl takový problém vystát 15 minut frontu," uvedla.

Někteří zaměstnavatelé v Bavorsku testy dále vyžadují, i když soud opatření předběžně ukončil. Vintrová to chápe. "Já jako zaměstnavatel bych také byla klidnější, aby, když se mi pohybuje po firmě 150 lidí, tak aby byli testováni. Abych věděla, že mám provoz naprosto v pořádku a že nebudu mít výpadek 30 lidí, protože se mezi sebou nakazí," řekla.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky pendleři, hranice, testy na koronavirus, koronavirus, zrušení povinných testů, Německo, Česko, Nejvyšší správní soud České republiky, Rakousko, Fakultní nemocnice Plzeň, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští pendleři hodnotí rozhodnutí o zrušení povinných testů v SRN neutrálně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.