Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rybář chytil mladou labuť na háček, který se jí zasekl uvnitř krku. Bez operace by zahynula

Dramatickou záchrannou akci labutě, kterou chytil na háček jeden z rybářů u rybníka nedaleko od Zbůchu absolvovali experti z plzeňské záchranné stanice živočichů. Vše odstartoval telefonát zoufalé svědkyně, která na vlastní oči sledovala, co rybář s labutí chycenou na háček prováděl.

„Jsem u rybníka pod zbůšskou haldou a před mýma očima tady nějaký muž chytil na rybářský prut jednu z mladých labutí. Chvilku ji vodil po rybníku, pak ji přitáhl, vlasec odstřihl labuti u zobáku a zase ji pustil. Je tohle normální postup,“ ptala se žena, která vytočila linku záchranné stanice.

„Tak toto opravdu není normální přístup. Rybář labuť chytne, přitáhne k sobě, drží na břehu a nemůže zavolat, aby se to labuti z krku vyndalo? Co jako dotyčný myslel tím, že ustřihl návazec, navíc na kevlarové šňůře i s háčkem a obrtlíkem? To je to nejhorší, co může být. A i kdyby háček labuť nějak zvládla, tak kevlarovou šňůru od háčku otočenou téměř až do žaludku a zakončenou obrtlíkem fakt nedá,“ rozčiluje se šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Do akce povolává Makoň nejzkušenějšího „chytače“ Radka Zemana, který má jednoznačný úkol. Najít na rybníku mládě labutě, které se bude divně chovat, odchytit ho a přivézt na stanici. Úkol Radek Zeman splnil, mládě našel, odchytil a přivezl.

„Podle RTG snímku jsme identifikovali polohu rybářského háčku i s návazcem a během několika málo minut byla mladá labuť na naší ošetřovně připravena k operaci jícnu. O tom, že to nebyla naše první operace tohoto charakteru, svědčí i skutečnost, že celý zákrok trval pouhých 35 minut a jizva na krku není delší než 3 cm,“ konstatoval spokojeně Makoň. Mladá labuť se tak po uzdravení může vrátit na svůj rybník.

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky záchrana labutě, zaseklý rybářský háček, háček v krku, záchranná stanice živočichů, rybník, Zbůch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybář chytil mladou labuť na háček, který se jí zasekl uvnitř krku. Bez operace by zahynula  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.