Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vlčí máky začínají plnit záhon v centru Plzně, lidé uctívají památku válečných veteránů

Lidé navštěvují záhonek v centru Plzně aby uctili památku válečných veteránů. Podobné záhony vznikly letos ve většině velkých měst. V Plzni symbolický trávník najdeme v Křižíkových sadech pod galerií Masné krámy.

Novinka ke dni veteránů má doplnit listopadovou sbírku na pomoc hrdinům 20. století. Smyslem je vzdát úctu statečným lidem, kteří bojovali za svobodu a demokracii a pomici jim v dnešní době, kdy jsou právě oni silně ohrožení nemocí Covid-19. Proto také v několika městech vznikly záhonky se symbolickými vlčími máky, které v minulých dobách pokrývaly hroby padlých na západní frontě. 

Záhonek v Plzni bude do 11. listopadu a už teď tam lidé přinášejí červené květy. Někteří je vyrábějí i sami doma. 

„Do záhonků sázíme máky za peníze, které přicházejí na konto on-line sbírky, a také do nich zasazují květy sami lidé. Vyzýváme je, aby si doma mák vyrobili podle návodů z internetu. Už se nám scházejí fotky jejich výtvorů,“ prozradila Markéta Čekanová ředitelka pobočky Paměti národa pro Plzeňský kraj.

Kromě makového záhonku přináší letošní Den válečných veteránů i tradiční open-air výstavy, tentokrát v Plzni a v Rokycanech. Zůstaly i kasičky na benzinových pumpách či některých kavárnách a restauracích. Výtěžek sbírky je letos určen na Centrum pomoci Paměti národa, které v současné době nabízí pomoc našim nejstarším pamětníkům. Za první čtyři dny se na kontě sešlo bezmála 200 tisíc korun.

Samotný Den válečných veteránů připadá celosvětově na 11. listopadu. Lidé mohou sbírku vzhledem k omezením v souvislosti s epidemiologickou situací podpořit zejména online na www.denveteranu.cz

Minimální doporučený obnos on-line je 50 korun. Za každý příspěvek pak organizátoři sbírky zapíchnou symbolický květ vlčího máku do záhonů v řadě českých měst. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Štěpánka Šulanová

Štítky vlčí máky, Paměti národa, Den veteránů, sbírka, váleční hrdinové, záhonek, Plzeň, záhon, mák vlčí, Den vzpomínek, Paměť národa, Západní fronta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlčí máky začínají plnit záhon v centru Plzně, lidé uctívají památku válečných veteránů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.