Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vánoční strom pro plzeňské náměstí Republiky zatím roste v Kařezu, jde o jedli bělokorou

A už je to jasné! Plzeňským vánočním stromem se stane jedle bělokorá, která zatím roste na soukromém pozemku v Kařezu na Rokycansku. Kácení a transport vánočního stromu se plánuje na čtvrtek 12. listopadu. Zdobit se bude jedle o 11 dnů později.

Strom se poprvé rozzáří tradičně první adventní neděli, tedy 29. listopadu. Kvůli nepříznivé epidemické situaci se nebude moci veřejnost tentokrát tohoto tradičního aktu zúčastnit. Lidé o něj však nepřijdou. Pokud budou mít zájem, mohou ho sledovat on-line ze svých domovů na facebooku a internetových stránkách města Plzně.

„Mrzí mě, že obyvatelé i návštěvníci našeho města budou letos ochuzeni o účast na této tradiční události, která bývá předzvěstí a radostným očekáváním Vánoc. Bohužel to však současná nepříznivá situace vyvolaná pandemií koronaviru nedovoluje. Budeme se snažit alespoň cestou on-line přenosu zprostředkovat tento zážitek co největšímu počtu zájemců,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Primátor vánoční strom rozsvítí a pronese sváteční slovo společně s plzeňským biskupem Tomášem Holubem. Živý přenos je možné sledovat 29. listopadu od 17:00 hodin. 

„Vánoční strom vybíralo město zhruba z deseti nabídek, ale právě tuto jedli bělokorou odborníci vyhodnotili jako nejvhodnější, i když ji budou muset dopravit z větší vzdálenosti než v minulých letech. Letos, podobně jako loni, darovala vánoční strom městu soukromá osoba. Město se snaží, pokud je to jen trochu možné, každý rok druhy stromů obměňovat. Loni vybralo smrk ztepilý, předloni douglasku tisolistou,“ řekl Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně.

Vánoční stromy město získávalo v minulosti od občanů i firem. Loni i předloni jej stejně jako letos vybrali od soukromníka. „Vybírání vhodného vánočního stromu je složitá záležitost. Strom by měl být optimálně vysoký 13 až 14 metrů, nejvýše pak 15 metrů. Musí mít také vhodný kuželovitý tvar, aby se na něj dala bez problémů zavěsit světelná výzdoba. Při výběru stromu asistují odborníci, kteří mají výzdobu na starosti. Po poražení je také nutné prozkoumat, zda není strom příliš napadený hnilobou nebo jinak poškozen,“ vysvětlil Richard Havelka.

„Jedle bělokorá z Kařezu všechny tyto nároky splňuje. Na soukromou zahradu, kde strom roste, je také vhodný přístup pro techniku, která se bude při kácení a transportu stromu používat,“ uvedl Miloš Pacolt ze Správy veřejného statku města Plzně. Jedle se uřízne 12. listopadu v dopoledních hodinách a poté zkrátí na požadovaných 14 až 15 metrů. Speciální konvoj strom přiveze týž den na náměstí Republiky kolem 22. hodiny. Jeho samotná instalace následně zabere přibližně jednu a půl hodiny.        

Ozdobné prvky začnou na strom navěšovat 23. listopadu pracovníci Plzeňských městských dopravních podniků, kteří mají provádění výzdoby na starosti. „Převážnou část bude tvořit loni pořízená výzdoba, kterou obohatí nové zdobné prvky s motivem sněhové vločky. Tento motiv si Plzeňané sami vybrali v anketě, která probíhala v září na městském webovém portálu a Facebooku,“ uvedl Viktor Lang ze Správy veřejného statku města Plzně.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky Vánoční strom, vánoční ozdoby, vánoční výzdoba, Vánoce, kácení vánočního stromu, jedle bělokorá, vánoční stromek, Kařez, strom, Plzeň, okres Rokycany, Facebook, advent, pandemie covidu-19, Martin Baxa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom pro plzeňské náměstí Republiky zatím roste v Kařezu, jde o jedli bělokorou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.