Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Správa železnic chystá novou zastávku Plzeň - Slovany, hotová bude v roce 2024

Obnovou projde téměř čtyřkilometrový úsek mezi lobezskou částí plzeňského hlavního nádraží a stanicí v Koterově. Tu po skončení prací přestanou využívat cestující, pro které se otevře nová zastávka Plzeň-Slovany. Dokončení prací je plánováno v lednu 2024.

„Správa železnic si u této veřejné zakázky stanovila maximální přípustnou nabídkovou cenu. Smluvní cena je 2,199 miliardy Kč, z toho investice Správy železnic dosahuje 1,28 miliardy Kč. Město Plzeň se podílí částkou 50,6 milionu Kč a ŘSD poskytne dalších 869,28 milionu Kč,“ informovala mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Součástí stavby je ve spolupráci s ŘSD i příprava tunelu pro křížení železniční trati a budoucí silnice I/20 tak, aby při další stavbě nemusel být opět omezen provoz vlaků. Město Plzeň spolufinancuje novou lávku pro pěší.

Stavba, která navazuje na již dokončenou rekonstrukci kolejiště ve stanici Plzeň hlavní nádraží ve směru na Prahu, po dokončení umožní zvýšení traťové rychlosti z dnešních 100 na 120 km/h. Přestavbou projde nejen navazující úsek směrem na České Budějovice, ale také stanice Plzeň-Koterov.

„Tam se odstraní tři stávající nástupiště, následně se změní konfigurace kolejiště, které budou tvořit dvě hlavní a dvě předjízdné koleje. V Koterově se zrekonstruují dopravní koleje a provede se příprava na budoucí dvoukolejné pokračování trati směrem na Starý Plzenec,“ uvedl mluvčí Friebová.

V ose ulice K Dráze se vybuduje nová lávka pro pěší, která nahradí stávající čtyřkolejný přechod do ulice Na Lipce. Dále bude pokračovat přes čtyřproudou silniční komunikaci U seřadiště. Proto se na jejím financování bude podílet Město Plzeň. Stanice Plzeň-Koterov se bude nově dálkově řídit z plzeňského hlavního nádraží.

Cestující začnou využívat novou zastávku Plzeň-Slovany, která nabídne lepší návaznost na linky MHD a regionální autobusy. Vzniknou zde dvě nástupiště s délkou 120 metrů a nástupními hranami v normové výšce 550 milimetrů nad kolejí. Přístup k vlakům bude bezbariérový z ulice Lobezská.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Stavba železnic, stanice Koterov, nová zastávka Plzeň - Slovany, Plzeň, Správa železniční dopravní cesty, hlavní nádraží, Plzeň 2-Slovany, Koterov, Ředitelství silnic a dálnic, Praha, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic chystá novou zastávku Plzeň - Slovany, hotová bude v roce 2024  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.