Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Staroměstské náměstí se proměnilo ve válečnou zónu. Těžkooděnci zasahovali proti demonstrantům

Demonstrace fanoušků v Praze na Staroměstském náměstí se po ukončení zvrhla v bitky s policií. Organizátoři akce, které se zúčastnilo více než povolených 500 lidí, krátce po třetí hodině oznámili oficiální ukončení akce. Část jejích účastníků se ale střetla s policií, která uzavřela okolí náměstí. Demonstranti se pokusili prolomit policejní kordon. V akci jsou policejní těžkooděnci, jízdní policie, vodní dělo i psovodi. Protestující hází petardy, k rozchodu se moc nemají, na místě jsou podle posledních zpráv i zranění.

Na řadu přišly petardy i slzný plyn

Protestující po ukončení akce začali na policejní těžkooděnce házet petardy. Po krátké potyčce policie demonstranty vytlačila na náměstí a začala nejaktivnější účastníky střetu zatýkat. Na náměstí zůstávalo i nadále několik stovek lidí. Skandovali například „jebat Prymulu“ nebo „ubožáci“. Policejní těžkooděnci se poté za pomoci petard, slzného plynu, psovodů i těžké techniky pokusili vytlačit většinu demonstrantů ze Staroměstského náměstí.

Desítky kontrol již před začátkem  demonstrace

Již před začátkem demonstrace zajistila policie v souvislosti s protestem 16 lidí, měli u sebe předměty, jimiž by mohli někoho zranit, uvedla policie na twitteru. Policie provedla desítky kontrol již na před ohlášeným začátkem demonstrace ve 14:00. Na twitteru uvedla, že při kontrolách policisté nalezli pyrotechniku, boxery, teleskopické obušky, střelnou zbraň. Zákon o právu shromažďovacím přitom upravuje povinnosti účastníků, kterým zakazuje mít u sebe střelné zbraně, výbušniny, pyrotechnické výrobky, nebo jiné předměty jimiž lze ublížit jinému na zdraví.

Na Staroměstském náměstí demonstrovali proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru fanoušci sportovních klubů, zejména příznivci fotbalu a hokeje. V okolí pražského Staroměstského náměstí hlídkovaly stovky policistů. Řadu policejních dodávek přistavili i k hlavnímu nádraží, kde se už hodinu před demonstrací shlukovaly skupinky převážně mladých lidí s českými vlajkami. V místě protestu byly křídou nakreslené čtverce, každý vymezoval prostor pro dvacítku lidí. Více jich totiž pohromadě stát nemohlo kvůli koronavirovým opatřením. Policisté krátce po třetí hodině začali demonstraci rozpouštět.

Demonstraci pořádal spolek HON – Hnutí Občanské Nespokojenosti. Fanoušci chtěli podle prohlášení, kterým pozvali na demonstraci, dát stranou rivalitu mezi kluby a jednotně vyjádřit protest proti vládním opatřením. Demonstraci chtěli pojmout jako pokojnou protestní akci, na které se sejdou všichni shodně v černém, bez klubových symbolů na oblečení. HON pořádal i pražskou demonstraci, na které se koncem září sešly stovky lidí. Před sídlem ministerstva zdravotnictví tehdy vyjadřovali nesouhlas hlavně s povinným nošením roušek ve vnitřních prostorách budov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky demonstrace, protest, Staroměstské náměstí, těžkooděnci, policie, zábavní pyrotechnika, Praha, pandemie covidu-19, Policie České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Staroměstské náměstí se proměnilo ve válečnou zónu. Těžkooděnci zasahovali proti demonstrantům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.