Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Labuťě zraňují rybářské háčky a zamotané vlasce, bez pomoci člověka umírají

Nekonečný boj svádějí labutě na vodních plochách v Plzeňském kraji s rybářskými vlasci a háčky. Velmi často totiž končí tito velcí ptáci s háčky zaseknutými do různých částí těla a zamotáni do vlasců. Bez pomoci člověka pak hynou trýznivou smrtí.

Labuť se zaseknutým háčkem v zobáku a vlascem namotaným přes tělo a nohu odchytávali pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů na přehradě Hracholusky v lokalitě na Radosti. „Plně létajícího ptáka se nám podařilo odchytit a zachránit až za pomoci vodní záchranné služby, jejich posádky a motorového člunu. Labuťák byl ošetřen na místě a vypuštěn na lokalitě. Děkujeme záchranářům za jejich profesionální přístup a pomoc,“ popsal jednu nedávnou akci šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Rovněž i další případ se stal na Hracholuské přehradě u hráze, kam opět posádka vodních záchranářů přivezla na svém člunu právě odchycenou labuť velkou zamotanou do rybářského vlasce. „Tentokrát šlo o samici se zaseknutým rybářským háčkem přímo v patním kloubu a vlascem vedoucím kolem těla a přes křídlo. Spolu se záchranáři jsme ošetřili labuť na místě,“ řekl Makoň. Labuť se slovinským kroužkem pak záchranáři vypustili zpět na vodu k samci, který čekal opodál.

Zatím poslední případ je ze začátku října a opět na Radosti na přehradě Hracholusky. Záchranáři tam hledali hlášenou mladou labuť se zaseknutým háčkem v krku a rybářským vlascem visícím ze zobáku. Případ nahlásili tentokrát rybáři. „Bohužel hlášené mládě s rybářským vlascem v zobáku jsme ten den nenašli. Druhý den nám ale hlásila rybářská stráž nález čerstvě uhynulé mladé labutě bez hlavy na pláži u hráze, kde jsme den předem byli a labuť hledali,“ dodal smutně Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky DESOP, labutě, labutě zraněné rybářským háčkem, rybářské háčky, rybářské vlasce, záchranná stanice živočichů, Plzeňský kraj, Vodní nádrž Hracholusky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Labuťě zraňují rybářské háčky a zamotané vlasce, bez pomoci člověka umírají  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.