Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Unikátní bramboromat vám bleskově nasype dvě kila brambor a ještě se u toho pobavíte

Našli jsme naprostý unikát, který zřejmě nikde nemají! Pouze ve Velharticích na Klatovsku funguje bramboromat. Během okamžiku vám po vhození 30 korun bleskově naváží a do připravené tašky odsype přesně dva kilogramy krásných brambor.

„Nevím o nikom v Česku, že by něco takového někdo jiný měl. Myslím, že to je velmi neobvyklé. Samozřejmě nám nahrává to, že těsně sousedíme s parkovištěm u hradu Velhartice, a že všichni návštěvníci hradu tak chodí kolem nás. Tak nás napadlo, že bychom to mohli nějak využít k propagaci našich odrůd, protože šlechtíme odrůdy, množíme sadbu a prodáváme i konzumní odrůdy brambor,“ říká Viktor Kopačka, šéf firmy VESA Velhartice.

K sestavení bramboromatu použili producenti brambor jednoduchou automatickou váhu. Inspiraci našli u mlékomatů s mincovníkem. „Po vhození peněz dostane váha impuls a vypadnou dvě kila brambor. Je to jednoduché, ale trošku náročnější na prostor. Musí tam být větší zásoba brambor. Mělo by to být všechno ve tmě, protože brambory na světle zelenají, což je známý problém supermarketů. Za dva dny jsou tam brambory zelené. Tady je to ve tmě ve staré bramborárně,“ vysvětlil Viktor Kopačka.   

Velhartický bramboromat je obrovskou atrakcí. A přispívá k tomu i vtipně napsaný jednoduchý návod, jak s automatem přesně zacházet. Pokud nemáte vlastní tašku, můžete použít zdarma originální papírovou tašku ze zásobníku u automatu. „Tašku nasaďte na výpadovou trubku váhy a podržte. To to hroznej fofr,“ stojí v návodu. A je to pravda! Brambory se do tašky nasypou opravdu během vteřiny.

„Raději jsme tam napsali že to je fofr, aby to lidi chytali, jinak to někdy sbírají také po zemi. Je to ale zábava. Chceme to ještě vylepšit. Aby to lépe vizuálně vypadalo,“ poznamenal šéf firmy. Denní tržby bramboromatu se pohybují od 1500 do 4000. Nejvíce peněz bývá o víkendech, když jezdí turisté na hrad. Brambory si pak odvážejí jako netradiční suvenýr. Pro kvalitní brambory si ale zvykli chodit i místní obyvatelé.

V bramboromatu máme brambory vypěstované na našich polích v okolí Velhartic. Aktuálně je tam odrůda Magda. Obvykle je tam zásoba asi 400 kg. „Po vyčerpání nabídku obměníme. Máme zaregistrováno 26 odrůd. Ne všechny jsou samozřejmě konzumní. Některé jsou na škrob,“ dodal Viktor Kopačka.

Pokud se vypravíte do Velhartic na prohlídku slavného hradu, určitě si nenechte ujít ani druhou největší místní atrakci, kterou bramboromat zaručeně je.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky bramboromat, automat na brambory, brambory, prodej brambor, Hrad Velhartice, brambor, hrad, okres Klatovy, Česko, Vesa Velhartice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní bramboromat vám bleskově nasype dvě kila brambor a ještě se u toho pobavíte  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.