Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňané marně vyhlíželi přelet obřího bombardéru B-52, kvůli problémům s tankováním se musel vrátit na základnu v USA

Velké zklamání dnes zažili všichni, kdo se těšili na sobotní průlet konvoje amerických armádních letounů nad Plzní v rámci Dnů NATO v Ostravě. Stovky lidí v Plzni a v Praze marně vyhlížely zejména avizovaný bombardér B-52, který nakonec nad Česko vůbec nedorazil kvůli technickým problémům. Natěšení diváci se tak museli spokojit především s formací stíhaček F-16.  

„Průlet B-52, který měl být součástí americké formace nad Ostravou, Prahou a Plzní v České republice, musel být bohužel na poslední chvíli zrušen kvůli technickým problémům s tankovacím letounem. Bez podpory doplňování paliva nelze bezpečně uskutečnit misi B-52 na dlouhé vzdálenosti. Přelet čtyř F-16 a KC-135 však dnes proběhne podle plánu a přeletí nad Ostravou, Prahou a Plzní,“ uvedl na poslední chvíli Griffin Rozell, mluvčí velvyslanectví USA.

Tato informace bohužel k většině diváků nedorazila. Nad Plzní se nakonec místo ohlášených 13.10 hodin objevily čtyři F-16 už krátce před 13. hodinou. Na sociálních sítích lidé netají své zklamání. „Asi pět minut před 13.00 v Plzni nad Klatovskou, ale bylo to bohužel úplně o ničem, bez B-52, moc vysoko a formaci držely jen čtyři F-16,“ psal jeden zklamaný divák Petr. „Kdybych před 13. hodinou nestál na balkóně, tak jsme je prošvihl všechny. Přiletěli jako od Valíku nad Litice, tak jsme je viděli nakonec všechny,“ reagoval jiný divák jménem Václav.

„A smutné je, že ještě ve 13.30 na Rondelu, na Klatovské a na Americké, stovky lidí vyhlížely tu B-52,“ doplnil Petr. „Už dopředu jsme říkali, že časy jsou pouze orientační, mrzí nás, že byl pro vás průlet zklamáním,“ odpovídal naštvaným divákům na facebooku někdo z organizačního týmu Dnů NATO.  

Víceúčelové F-16 a letoun Stratotanker letěl na akci z německé základny Spangdahlem. Strategický bombardér B-52 Stratofortress měl mít mnohem delší cestu, přiletět měl bez mezipřistání přímo z letecké základny Barksdale v Louisianě v USA. To se ovšem nepodařilo.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto US Air Force

Štítky Dny NATO, formace letounů, přelet letadel, bombardér B-52, Díky, Ameriko!, Boeing B-52 Stratofortress, Plzeň, USA, General Dynamics F-16 Fighting Falcon, Praha, Ostrava, Dny NATO v Ostravě, Česko, Facebook, Louisiana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňané marně vyhlíželi přelet obřího bombardéru B-52, kvůli problémům s tankováním se musel vrátit na základnu v USA  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.