Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vyhozené věci dostaly šanci na druhý život, vznikla unikátní výstava a sbírka pro zvířátka

Původně skončily vyhozené do kontejnerů, ale dostaly se do dobrých rukou, vznikla unikátní výstava a teď mají nové majitele. Řeč je o předmětech, které původně lidí vyhodili. Díky nadšencům z Nečtin se z nich ale staly výstavní exponáty.

Stovky obrazů, starých hraček, gramodesek, knih, sad i jednotlivých kusů porcelánu, skla, keramiky, nádobí, ale také třeba vybavení fotografické černé komory či různé sběratelské předměty, dekorace nebo doplňky shromáždili během celého roku ve vesničce Nečtiny na severním Plzeňsku z kontejnerů ve sběrném dvoře.  

Věcem, které někdo vyhodil, se místní sochařka a vedoucí sběrného dvora Jitka Stoklasová s dětmi z uměleckého kroužku rozhodli dát šanci na druhý život. Prázdninová výstava Skvosty mezi odpadky patřila k nejúspěšnějším výstavám nečtinského muzea, řekl novinářům starosta Jiří Křemenák.

„Nejdříve jsme shromáždili odpad, u kterého jsme usoudili, že není vhodné ho umístit do kontejneru nebo má ještě šanci na jiné využití a nezaslouží si v těch kontejnerech skončit. Skupina dětí ve věku deset až 17 let mi pomohla tyhle věci umýt, připravit, instalovat do expozic, a naaranžovat. Zaplnili jsme celou půdu,“ popsala Jitka Stoklasová. Výstava byla v muzeu celé léto a zájemci si mohli za dobrovolný příspěvek exponáty odnést domů. „Vybrali jsme skoro 20 000 korun, které jsme věnovali Záchranné stanici živočichů v Plzni,“ řekla.

Podle Křemenáka měla výstava velký úspěch a příští rok by se mohla v obci se zhruba 620 obyvateli opakovat. Starosta nemá strach, že by se už nesešlo dost zajímavých předmětů, které by se mohly opět vystavit a nabídnout. Nečtiny jsou trvale úspěšnou obcí v krajské soutěži v třídění recyklovatelného odpadu, jako je papír, plast či sklo. Vytřídit i věci, které mohou mít nějakou uměleckou nebo pro někoho citovou hodnotou, je ještě o krok dál, dodal Křemenák.

„V průběhu celé akce se organizátorům podařilo získat pro naši záchrannou stanici 19 000 korun. Přičteme-li k tomu i výtěžek pět tisíc z loňské akce, kdy mladí výtvarníci skupiny KLASKARAS ART vydali benefiční pohlednice, dostali jsme na činnost naší zvířecí nemocnice během dvou let od Nečtinských 24 000 korun, za což děkujeme,“ řekl šéf záchranné stanice Karel Makoň.

A protože i záchranáři chtěli poděkovat trochu jinak, než je obvyklé, domluvili se s hlavní organizátorkou obou projektů paní Jitkou Stoklasovou, že se tentokrát potkají na Záchranné stanici v Plzni na Doubravce. Pro zástupce z Nečtin tam připravili přátelskou exkurzi a prohlídky léčebného zázemí záchranné stanice i se zvířecími pacienty. „Poskytnuté finanční prostředky budou použity na námi připravovaný projekt návratu části krajiny zpět přírodě,“ doplnil Karel Makoň.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DESOP

Štítky výstava, vyhozené věci, sběrný dvůr, expozice, muzeum, záchranná stanice živočichů, kontejner, Nečtiny, Jitka Stoklasová, odpad, exponát, Plzeňský kraj, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhozené věci dostaly šanci na druhý život, vznikla unikátní výstava a sbírka pro zvířátka  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.