Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Památky se opět otevřou veřejnosti, mezi nimi i obnovený hamr v Dobřívě

Galerie, muzea, kostely i technické památky. Celkem 30 se jich v Plzeňském kraje otevře návštěvníkům při Dnech Evropského dědictví. Ty letos připadnou na termín od 12. do 20. září. Ve vybraných objektech čeká na návštěvníky speciální program jako přednášky, komentované prohlídky nebo výstavy. Po několika letech se lidem zpřístupní i vodní hamr v Dobřívě na Rokycansku.

V České republice se Dny evropského dědictví konají pravidelně od roku 1991 v první polovině měsíce září. Od roku 1998 je jejich hlavním garantem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Partnery hlavního garanta jsou Ministerstvo kultury ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Asi největším tahákem bude bezpochyby vodní hamr v Dořívě, který je i národní kulturní památkou. Po téměř třech letech dokončilo Západočeské muzeum jeho rekonstrukci, která vyšla na necelých 16 miliónů korun.

Musela se provést hlavně revitalizace starých rozvodů, zařízení, restaurování samotného hamru, protože tam se na to roky nesáhlo," řekla vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu krajského úřadu Alena Svobodová

12. září se otevře i hlavní budova Západočeského muzea v Plzni, kde se zájemci seznámí s muzejní budovou jako s památkou a samozřejmě si budou moci projít čtyři stálé expozice. Lidé mohou vyrazit i do Kláštera františkánů, kde se dozví vše o gotických interiérech klášterního objektu i mnoho dalších zajímavostí.

V rámci akce mohou návštěvníci vyrazit také do Městského muzea v Horažďovicích, kde prohlídku doplní i ukázky starých řemesel jako je například spřádání vlny na kolovratu. V Horšovském Týně se zájemcům otevře Zvonice a věž kostela Petra a Pavla. V Klatovech samozřejmě nemůžou chybět katakomby, Černá věž nebo Barokní lékárna U Bílého jednorožce. Zajímavé objekty se otevřou také ve Spáleném Poříčí, Plasích, Přešticích nebo Lužanech. Podrobný seznam můžete najít ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČM

Štítky Dny evropského dědictví, památky, hamr, Plzeň, Klatovy, Západočeské muzeum, muzeum, Dobřív, Česko, kostel, okres Rokycany, výstava, přednáška, technická památka, Ministerstvo kultury České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Alena S

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky se opět otevřou veřejnosti, mezi nimi i obnovený hamr v Dobřívě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.