Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dobrá voda zůstává i nadále ve většině přírodních koupališť v Plzeňském kraji

I po začátku školního roku si většina venkovních koupališť v Plzeňském kraji drží kvalitu vody vhodnou ke koupání. Zhoršenou jakost vody a třetí stupeň z pětibodové škály má Babylon na Domažlicku, Bušek ve Velharticích a biotop v Blovicích. Většina z téměř 30 hygieniky sledovaných koupališť v kraji má vodu na prvním nebo druhém stupni kvality, tedy bez hygienických rizik.

Hydrobiolog Jindřich Duras rozhodně nedoporučuje, stejně jako po celé léto, koupání v přehradě České údolí u Plzně. "Kvalita vody je tam asi nejhorší, jaká může být. Nádrž je přes měsíc zcela pod nadvládou sinic, které asi před třemi týdny začaly hynout, ale jak se nádrž po deštích vždy propláchne, sinice dál narůstají a situace se nezlepšuje," shrnul.

Naopak velmi kvalitní voda je podle něj na přehradě Hracholusky, a to zejména v její dolní části. U hráze si nádrž stále drží průhlednost vody 3,6 metru. "Teplota vody v povrchových podmínkách 20 stupňů Celsia, stejná teplota vody je i v boleveckých rybnících, kde vybočuje jen Kamenný rybník," řekl Duras. Kamenný rybník se vyznačuje velmi čistou vodou s průhledností až 1,5 metru. Jeho nahnědlá voda pocházejích z rašelinných látek pohlcuje víc slunečního záření a voda je zhruba o jeden stupeň teplejší než v ostatních rybnících, řekl Duras.

Bolevecká rybniční soustava v Plzni je podle něj bez sinic, rybníky ale mají podstav vody. Boleveckému rybníku jí chybí až 1,2 metru, průhlednost je kolem dvou metrů. Senecký rybník má nadále zelenou vodu, zbarvení však nezpůsobují sinice, ale zvláštní druh řas, které pro plavce nepředstavují hygienické riziko, průhlednost je 0,8 metru.

Šídlovský rybník se sníženou hladinou vody po opravách hráze má průhlednost půl metru, což je způsobeno poklesem vody a aktivitou ryb u dna. "V Třemošenském rybníku, kde rekreaci nepříznivě ovlivňují stavební práce, se voda vyčeřila a průhlednost je dva metry," dodal Duras.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky voda, koupání, čistota vody, Plzeňský, rybník, Plzeňský kraj, Babylón, okres Domažlice, Blovice, Velhartice, Plzeň, České Údolí, Hracholusky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá voda zůstává i nadále ve většině přírodních koupališť v Plzeňském kraji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.