Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Přírodní živly způsobily v Plzeňském kraji v první polovině roku škody za 80 milionů

Velmi bohaté na řádění živlů bylo první pololetí letošního roku. V celé České republice způsobil vítr, záplavy, přívalové lijáky s krupobitím a požáry, škodu na majetku za více než 1,2 miliardy korun. Jen v Plzeňském kraji to byla škoda přesahující 80 milionů korun. Co do počtu škodních událostí byl náš region na třetím místě.

„Za prvních šest měsíců letošního roku způsobily živly v naší republice více než 26 tisíc škod za přibližně 1,2 miliardy korun. V Plzeňském kraji měly živly na svědomí 1 792 škod za zhruba 80,4 milionů korun. Nejvyšší škody způsobily živly ve Středočeském kraji. Zde se vyšplhaly na zhruba 225 milionů korun. Následují kraje Jihomoravský (143 milionů) a Ústecký (113 milionů),“ informovala Ivana Buriánková, mluvčí Generali Česká pojišťovna.

Letošní první pololetí mělo dva výrazné vrcholy, ve kterých naši republiku trápilo řádění živlů. V únoru u nás udeřily velmi krátce po sobě hned dva orkány – Sabine a Yulia. Ty v celé republice způsobily na 12 500 škod za více než 300 milionů korun. „Druhým obdobím byl červen, kdy jsme se prakticky každý týden potýkali s následky bouřkového počasí a přívalových dešťů. Silné bouřky a jejich doprovodné jevy, jako jsou přívalové deště, vichřice či krupobití způsobily po celé republice jen v červnu na 7 500 škod za zhruba 400 milionů korun,“ uvedla Buriánková. V Plzeňském kraji se jednalo o 100 nahlášených škod za necelé dva miliony korun.

Bilance živelních škod v Plzeňském kraji je za první pololetetí 2020

Počet škod: 1 792.

Výše škod: 80,4 mil. Kč

Nejvyšší finanční škody způsobily:

Požáry – škody za přibližně 46 milionů korun 

Vichřice – škody za přibližně 29,9 milionů korun 

Velká voda – škody za přibližně 1,1 milionů korun

Ohodnoť článek

Foto HZSPK

Štítky škoda, řádění živlů, škoda na majetku, pojišťovna, Plzeňský kraj, Česko, Generali Česká pojišťovna, Storm Ciara, Středočeský kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodní živly způsobily v Plzeňském kraji v první polovině roku škody za 80 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.