Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Od září se vrací roušky, kde přesně ji budeme muset nasadit?

Od prvního září opět platí povinnost nosit roušky na určených místech jako jsou například zdravotnická zařízení, domovy pro seniory, úřady nebo veřejná doprava. Pokud už se v nařízeních ztrácíte, máme pro vás přehled míst, kam si ústenku rozhodně vzít.

Říct, že se situace mění každým dnem je opravdu namístě. Zatímco jeden den ministr zdravotnictví na tiskové konferenci oznámí, že budou roušky povinné v obchodech i kadeřnictvích, druhý den zase vše odvolá. Jak to tedy je?

„Roušky zavádíme od 1. září plošně jen v epidemiologicky nejrizikovějších místech. Nicméně všude tam, kde se pohybuje mnoho různých lidí a nejde dodržovat bezpečný odstup, roušky doporučujeme. Nyní je zásadní, aby lidé nezapomněli, že virus mezi námi je a jen tak nezmizí. Abychom nemuseli zavádět celostátní opatření, musíme být nyní všichni zodpovědní a obezřetní. Prosíme občany, aby dodržovali základní hygienická pravidla – mytí rukou, rozestupy od ostatních a roušky,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

V Plzni můžete počítat, že budou roušky povinné na všech úřadech ať už na magistrátu nebo jednotlivých obvodech. Proto bude rozhodně nejlepší varianta využít rezervační online systém Úřad bez čekání.

„V těchto týdnech je nejvyužívanějším pracovištěm Odbor registru vozidel a řidičů na Koterovské. My jsme v těch letních měsících zaznamenali velmi vysoký pohyb klientů v těchto prostorách, od 1. září jsme museli přistoupit k opatření, které znamená regulaci počtu čekajících lidí přímo v té velké odbavovací hale. Takže avizuji dopředu, že část klientů bude muset čekat venku, my samozřejmě zajistíme ochranu před nepříznivým počasím,“ upozorňuje primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Kapacita hromadných akcí zůstává stejná, na vnitřní akce nad 100 osob však bude vstup pouze s rouškou.

Ústenky i do MHD

„Nařízení ministerstva zdravotnictví říká, že od 1.9 bude opět potřeba ve veřejné dopravě používat zakrytí nosu a úst, tedy roušky. Co se týče dalšího opatření, tak my setrváváme pořád, že není možné si koupit jízdenku od řidiče, protože se snažíme zaměstnance dopravního podniků chránit. Občané a cestující mají spoustu jiných možností, jak si tu jízdenku koupit. K dispozici jsou SMS, aplikace, kreditní karta nebo v trafika,“ dodává náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP09).

Hlavní hynienička ČR Jarmila Rážová upozorňuje, aby každý, kdo se nebude cítit dobře, zůstal raději doma nebo kontaktoval svého praktikého lékaře. Co se týče nošení roušek, i tady bude opět několik úlev. „I nadále zachováváme nezbytné výjimky z povinnosti nosit roušku, a to u dětí do dvou let, osob s poruchou intelektu, řidičů veřejné dopravy či uživatelů v zařízeních sociální péče a v některých dalších případech,“ uvedla Rážová.

KDE ROUŠKY NASADIT:

  • veřejná doprava (MHD, meziměstská doprava, taxislužby a další)
  • návštěva zařízení zdravotních a sociálních služeb (nemocnice, ambulance, polikliniky, domovy pro seniory, stacionáře, lékárny)
  • úřady
  • vnitřní hromadné akce nad 100 osob
  • volební místnosti

KDE NEJSOU TŘEBA:

  • školy (zde povinnost nosit ústenky bude odvíjet od tzv. semaforu. Situace v kraji nyní nevyžaduje, aby žáci museli roušky nosit)
  • obchody, restaurace a služby jako je např. kadeřnictví
  • roušky nemusí nosit děti do dvou let
  • při pobytu v lázních nebo návštěvě bazénu
  • svatby (snoubenci ani další osobu přítomné u obřadu nemusí mít roušky

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky roušky, covid, opatření, koronavirus, přehled, Plzeň, Plzeňský kraj, rouška, veřejná doprava, Jarmila Rážová, Adam Vojtěch, ANO 2011, Martin Baxa, Michal Vozobule, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od září se vrací roušky, kde přesně ji budeme muset nasadit?  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.