Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Doporučení ministerstva, rodiče by neměli doprovázet prvňáčky až do tříd

Začátek školního roku se blíží a spolu s ním také vládní doporučení. V něm se píše, že by školy měly omezit přístup zákonných zástupců a dalších osob do budov. Jak zahájení školního roku proběhne záleží na samotných ředitelích. Někde děti před školou převezmou učitelé a rodiče do tříd už nevpustí. Řada maminek budoucích prvňáků to nese nelibě.

„Od prvního září se vrací běžný provoz s menšími odchylkami. Takový obecný rámec, obecná pravidla vydalo Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy 18. srpna, ale musím zdůraznit, že konkrétní provoz na dané škole určí sám ředitel,“ uvedla radní pro oblast školství města Plzně Lucie Kantorová (ANO).

Například na 1. ZŠ v Plzni nebudou smět s prvňáčky doprovodit rodiče do tříd. „Z důvodů mimořádné situace spojené s onemocněním Covid-19 nebude 1.9.2020 zákonným zástupcům umožněn vstup do budovy školy, a to včetně zákonných zástupců nebo doprovodu žáků prvních tříd. Děkujeme, že budete respektovat toto opatření,“ stojí za webu 1. ZŠ.

Stejně k situace přistupuje i Masarykova základní škola. Bohužel, tentokrát, Vás – rodiče, prarodiče a další příbuzné, do školy nepozveme. Toto opatření nás velice mrzí, ale vzhledem k nárůstu rizik přenosu COVID 19, nebudeme do budovy školy vpouštět rodinné příslušníky žáků.  Abychom Vám alespoň částečně nahradili Vaši neúčast ve škole, budeme po celou dobu pořizovat fotografie, které Vám zpřístupníme na stránkách školy,“ informuje škola.

Například základní škole ve Schwarzovce momentálně začátek školního roku intenzivně řeší, podle ředitelky Jaroslavy Kuklové zvažují, že by přivítání prvňáčků proběhlo ve venkovních prostorách, aby se mohli účastnit jak rodiče, tak i další příbuzní..

A podobně to vidí i na doubravecké 28.ZŠ. „I my plánujeme přivítání venku, potom půjdou děti se svými třídními učiteli do svých tříd. Rodiče půjdou na instruktáž do školní družiny,“ popsala ředitelka školy Pavla Jedličková.

Rozčarovaní rodiče

Řada rodičů neskrývá údiv nad opatřeními, sami přiznávají, že se až tak nebojí toho, že by dítě první školní den bez jejich přítomnosti nezvládlo, ale spíš se děsí jaká opatření ještě přijdou.

„Jak se vám líbí rozhodnutí o tom, že nás nenechají děti doprovodit v jejich první den? Nevím, jestli máte děti a jak staré, ale přijde mi to vůči nim dost kruté, je to významná událost, pro některé i stresující, a jdou do toho sami,“ komentuje jedna z maminek budoucího prvňáčka na sociálních sítích.

„Také jsem to včera zjistila. Nejde o to, že to dcerka půl hodiny nepřežije. Ale je to další nelogické opatření. Určitě by to šlo udělat s nějakým omezením přítomných osob atd. Bude to "veselý" podzim a děti to odnesou, protože ta všemožná opatření budou přibývat,“ dodává další.

V manuálu vydaném ministerstvem je 14 stran informací, doporučení a závazných pravidel. Právě omezení pohybu rodičů a ostatních lidí po budovách školy je v zelené sekci – tedy doporučení.  

Roušky. Ano nebo ne?

Napřed tu byla povinnost, pak zase ne. Definitivně bude o nutnosti nosit ústenky rozhodovat semafor. Ten je pro celý náš region zatím příznivý a povinnost zakrývat si na našich školách dýchací cesty zatím nehrozí.

„Dále bych chtěla ubezpečit, že všechny základní školy, které zřizuje město Plzeň má dostatek ochranných prostředků, dezinfekčních gelů, máme bezkontaktní teploměry a našito 20 000 roušek, pevně doufám, že je nebudeme potřebovat. Školní rok bude ve znamení opakování, určitě se tam objeví i očekávané výstupy, které se nemohli uplatňovat na jaře,“ dodala Kantorová.

Když se koronavirus ve škole objeví?

„Pokud se ve škole objeví pozitivní dítě, žák student, učitel, vždy standardně příslušná krajský hygienická stanice provede epidemiologické šetření v ohnisku nákazy. Poté rozhodne a vydá rozhodnutí o karanténě a o přijetí protiepidemických opatření. Jeden nakažený ve škole nemusí nutně znamenat uzavření celé školy,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky škola, začátek školního roku, opatření, koronavirus, základní škola, školní rok, Plzeň, COVID-19, Jarmila Rážová, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doporučení ministerstva, rodiče by neměli doprovázet prvňáčky až do tříd  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.