Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kvůli náporu turistů NP Šumava zvýšil na exponovaných místech kontroly, přibylo i pokut

Meziroční nárůst turistů v letě zaznamenal NP Šumava. V okolí turistických tras je ale větší nepořádek. Přibylo i porušení zákona o ochraně přírody a krajiny a pokut. NP Šumava zvýšil počet kontrol a více střeží vytipovaná místa. Rekordní zájem, 29 tisíc lidí, zaznamenal NP v červenci v Návštěvnickém centru Srní, kde je výběh s vlky. Zvýšil se i počet turistů v jinak méně navštěvované jižní části parku.

Červencová návštěvnost infocenter a návštěvnických center NP Šumava byla podobná jako loni, zhruba 130 tisíc lidí. "Výjimkou je Návštěvnické centrum Srní, kde je výběh s vlky. Tam registrujeme rekordních 29.000 návštěvníků, tedy zhruba tisíc lidí denně. V terénu na sledovaných místech je návštěvnost v průměru vyšší o několik tisíc turistů než za stejný měsíc loni. Nárůst je znatelný prakticky všude," řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Předpokládá, že vysoká návštěvnost bude i v září a říjnu. Programy, které NP Šumava připravil v červenci, přilákaly přes 3300 lidí.

Národní park Šumava zaznamenal kvůli většímu náporu turistů také více problémů. Podle Dvořáka se potvrzuje, že více návštěvníků znamená větší nepořádek kolem turistických tras.

"Je to velmi smutné už jen z toho pohledu, že lidé si kazí přírodu sami pro sebe. Je i více prohřešků proti zákonu o ochraně přírody a krajiny. Jsou to již klasické věci jako nepovolený vstup do klidových území, vjezd cyklistů mimo cyklotrasy a cyklostezky, vjezd automobilů na účelové komunikace za zákaz vjezdu, špatné parkování," řekl mluvčí.

NP Šumava má území rozdělené na tři strážní obvody. Jsou to Stožecko, Modravsko a Prášilsko. Na Stožecku uložili strážci v červenci pokuty za 80 tisíc korun. "Je to opravdu velké navýšení, znovu říkám bohužel. Letos jsou lidé víc utrženi ze řetězu," řekl Dvořák.

V NP Šumava pracuje 25 strážců. Letos přijal park jednoho na částečný úvazek, který dohlíží na návštěvníky u Královského hvozdu, u Černého a Čertova jezera, na Jezerní hoře i v Bílé strži. "Víme, že lidé tam porušují zákaz vstupu, loni jsme tam měli velký problém s koupáním v jezerech," uvedl mluvčí.

Národní park si kvůli většímu zájmu turistů stanovil prioritní oblasti, kde se strážci pohybují denně. Jsou to třeba místa u Březníku, Luzenské údolí a úsek k Roklanské chatě. Každý den tam hlídkují dva strážci. Nově dělá NP Šumava i náhodné kontroly večer, v noci a brzy ráno.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky NP Šumava, infocentra, výběhy se zvěří, turistický ruch, výpravy do divočiny, návštěvnost, Národní park Šumava, Jan Dvořák, Srní, Roklanská chata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli náporu turistů NP Šumava zvýšil na exponovaných místech kontroly, přibylo i pokut  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.