Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Plzeň odhalí pamětní desku připomínající okupaci vojsk Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968

Speciální pamětní desku připomínající 21. srpen 1968 bude mít město Plzeň. Připomene si tak den, kdy Československo obsadila vojska zemí Varšavské smlouvy. Deska bude umístěna na náměstí Republiky. Slavnostní odhalení se uskuteční jak jinak, než 21. srpna 2020.  

U odhalení nové desky v 11 hodin nebude chybět primátor Martin Baxa, plzeňský biskup Tomáš Holub a účast přislíbila i řada dalších hostů. Na slavnostní událost zvou zástupci města i širokou veřejnost.

„Srdečně zveme občany na tento slavnostní akt, při němž si připomeneme odpor Plzeňanů proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Právě sem, na náměstí Republiky, tehdy vjela těžká vojenská technika, tady se podepisovaly petice proti okupaci, mladí lidé tu na protest drželi hladovku, zde bylo místo s největší koncentrací protiokupačních letáků a plakátů,“ pozval občany primátor Martin Baxa (ODS).

Zhotovitelem díla a modelu je umělecko-modelářský ateliér Matějka, který se podílel i na řadě dalších podobných projektů v Plzni. U pamětní desky bude po dobu jednoho týdne nainstalován informační panel, na němž budou umístěny dobové fotografie doplněné vysvětlujícím textem.

Ohodnoť článek

Foto Zdena Kubalová

Štítky pamětní deska, výročí okupace, 21. srpen 1968, slavnostní odhalení, Plzeň, Varšavská smlouva, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Náměstí republiky, Československo, Martin Baxa, Tomáš Holub, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň odhalí pamětní desku připomínající okupaci vojsk Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.