Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pozor na otevřená okna, neriskujte nepříjemný zážitek! Začala sezóna migrujících netopýrů

A je to tady zase, začala sezóna migrujících netopýrů hvízdavých. Pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů varují veřejnost před otevřenými okny v bytech i na chodbách domů. Velmi často tam totiž nalétají netopýři a uvnitř dokáží udělat pořádnou paseku. Naposledy se o tom přesvědčili i ústředí ČSSD v Plzni sídlící na Jiráskově náměstí.

Zejména Plzeň je pro netopýry důležitou migrační křižovatkou, destinací a cestou pro tento druh létajících savců. „Navíc letos se netopýrů hvízdavých extrémně „urodilo“, jejich počty jdou do stovek, to jsme v posledních letech moc nezažili. K tomu teplé počasí a zejména konečně i teplejší večery jsou v kombinaci s příměstskou zelení, veřejným osvětlením a množstvím létavého hmyzu, který se kolem rozsvícených lamp večer rád shromažďuje, doslova netopýřím rájem,“ říká šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Své o tom ví i v sídle ČSSD v Plzni. Někdo nechal v horním patře otevřené okno do zasedací místnosti a ve čtvrtek tam záchranáři odchytili v celém domě 52 netopýrů hvízdavých živých a z plastové svislé lišty od počítačových kabelů vyndali 48 netopýrů hvízdavých uhynulých, ve značném stupni rozkladu.

Pokud lidé v tento čas větrají s oknem dokořán, měli by mít alespoň zatažené záclony nebo ochranné sítě proti hmyzu! „Jedete-li na dovolenou, tak určitě nenechávejte otevřené sítem nezabezpečené větráčky či ventilačky. Neotevírejte večer okna do společných prostor, na chodby činžovních domů atd. Zabezpečte si svůj majetek, byty, kanceláře, nemovitosti,“ varuje Makoň. V Plzni to platí na všech lokalitách, zejména pak v městské části Slovany, Bory, Skvrňany, střed města, ale i Lochotín, Košutka, Vinice, Bolevec.

I přes mnohá varování, která se opakují každý rok se bohužel opakuje i stejná situace. Zoufalí majitelé nezabezpečených bytů tento týden noc, co noc bombardují pracovníky záchranné stanice s žádostí, aby je přijeli zachránit od náletu netopýrů. Ti totiž dokáží jakékoliv prostory velmi rychle znečistit obrovským množstvím trusu.  

„Myslel jsem, že někteří lidé se už poučili, ale opak je pravdou. Stále nechávají otevřené ventilačky u dočasně opuštěných bytů, rozsvícená schodiště společných prostor s okny dokořán a noční větrání bez sítí proti hmyzu. Přitom každý rok na tuto problematiku upozorňujeme. Ani hasiči či policie nejsou povinni k daným oznámením vyjíždět,“ zdůrazňuje Karel Makoň.

Stále stejné zůstávají i ulice a domy, ze kterých nám pak lidé volají s prosbou o pomoc. Jedná se o ulice Vrchlického, Dobrovského, Čechova, Raisova, U Borského parku, Mandlová, Malá i Velká hvězda, Husova, sadový okruh, Macháčkova, Křimická, Sokolovská, Nýřanská, celé Vinice, Pod Záhorskem, Bolevecká, Koterovská, Francouzská, Částkova, Sladkovského, Homolka, Mikulášské a Jiráskovo náměstí, náměstí T. G. Masaryka, Škroupova, Kopeckého sady.

Několik zásahů hlásí i odchytová služba Městské policie a několik oznámení registrují i hasiči a dispečink 112. Plzeň je tímto vyhlášená, podobný problém aktuálně řeší například Ostrava, Brno, České Budějovice, německý Bonn či Berlín.

Netopýr hvízdavý je jeden z těch menších druhů netopýrů. Jedná se o velice užitečný druh, živící se obtížným hmyzem, vázaný na městské parky, nezateplené panelové domy a přirozené přírodní štěrbiny a dutiny. Bohužel se však z bytů a uzavřených prostor velice špatně vyhání a není snadné ho jen tak chytit. Navíc když část netopýrů napadá do kabelového rozvodu nezabezpečených plastových lišt, skleněného lustru, vázy na skříni a podobně, většinou tam uhynou a za pár dní velice „vábně“ zavání.

„Proto znovu opakuji, zda není opravdu lepší si svůj byt zabezpečit a opatřit otevřená okna ochrannými síty? Takové preventivní opatření Vás totiž vyjde mnohem levněji a ušetříte sobě i nám zbytečnou práci,“ dodává Karel Makoň.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Táňa Typltová / DESOP

Štítky migrující netopýři, DESOP, Záchranná stanice živočichů Plzeň, netopýři v bytech, větrání, ochranné sítě v oknech, netopýři, okno, Plzeň, dům, ČSSD, Jiráskovo náměstí (Ostrava), Tomáš Garrigue Masaryk, Vinice, Borský park a.s., Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na otevřená okna, neriskujte nepříjemný zážitek! Začala sezóna migrujících netopýrů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.