Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Radostná novinka! V plzeňské zoo se narodila vzácná mláďata lvů berberských

Hned dvě lvíčata přišla na svět v plzeňské zoologické zahradě. A radost může být dvojnásobná, protože se jedná o kluka a holku. Matkou obou mláďat je šestiletá lvice Tamika. Aby měli dostatečný klid, bude pavilon až do odvolání uzavřen. Lví samce Matese a Dabira budou moci návštěvníci nadále sledovat ve venkovním výběhu.

Malá lvíčata přišla na svět 4. srpna a od své matky Tamiky se ještě nějaký čas ani nehnou. Vnitřní pavilon bude na nějakou dobu pro návštěvníky uzavřený, aby měla mláďata dostatečný klid.  Odchov vzácných lvů je poměrně náročný, před dvěma lety se tu například narodila lví trojčata. Ta už odcestovala do zahrad ve Francii.

„Poslední se chystá k odjezdu více než dvouletý Dabir, nová expozice se pro něj dokončuje v Zoo Chleby,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Plzeňská zoo chovala lvy již od 40. let v doudleveckém areálu, do 90. let většinou v páru v kleci. Později vznikl pro lvy první výběh a v roce 2002 volná přírodní expozice. V období 2016-2018 se podařilo zoo odchovat šest lvíčat. Kromě naší zoo se daří chovat tyto vzácné šelmy i v Olomouci, odkud ostatně pochází plzeňský chovný samec Mates.

Lev berberský je nejohroženější poddruh lva. Na jeho vymizení z přírody se podílel hlavně lov a úbytek jejich přirozeného prostředí. Historické dokumenty udávají, že poslední lev byl v přírodě zastřelen v Maroku v roce 1942. V současné době jsou lvi berberští rozmístěni pouze v zoologických zahradách a v soukromých chovech.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Václavová

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, lev berberský, mláďata, ZOO Chleby, Martin Vobruba, zahrada, Maroko, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radostná novinka! V plzeňské zoo se narodila vzácná mláďata lvů berberských  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.